Etusivu > Uutiset > 2014 > 06 > Kaupunginhallitukselle ehdotetaan lentoliikenteen kilpailuttamista

Kaupunginhallitukselle ehdotetaan lentoliikenteen kilpailuttamista

(03.06.2014 09:13 Aaltonen Kalle / päivitetty 03.06.2014 10:09)

Lentoyhtiö AIR100 on ilmoittanut lopettavansa Pori-Helsinki lennot 18.6. Reittiä ei ole saatu kannattavaksi. On oletettavaa, ettei mikään muukaan lentoyhtiö ryhdy lentämään kyseistä väliä.

Tekninen apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus tulee esittämään ensi maanantaina 9.6. kaupunginhallitukselle, että kaupunki ryhtyisi kilpailuttamaan lentoliikenteen harjoittamisen Pori-Helsinki-välille 1.9.2014 alkaen. Kilpailuttamisen aloittaminen vaatii kaupunginvaltuuston päätöksen sekä liikenne- ja viestintäministeriön ja Euroopan komission luvan.

Lentoliikenteen kilpailuttamista säädellään EU:n lentoliikenneasetuksella. Jos asetuksen mukainen Euroopan komission lupa saadaan, kilpailutetaan ensin lentoliikenne 7 kuukauden ajaksi nopealla kilpailutuksella. Samaan aikaan käynnistetään julkisena hankintana kilpailutus 3 vuoden määräajaksi, joka alkaisi edellä mainitun 7 kuukauden liikenneajan jälkeen.

Käytännössä kilpailuttaminen tarkoittaa sitä, että kaupunki pyytää eri lentoyhtiöiltä tarjoukset Helsinki-Pori-välin liikennöinnistä vaadittavalla vuoromäärällä, likimääräisillä aikatauluilla ja muilla ehdoilla. Kilpailutuksen kustannuksiksi on vuositasolla arvioitu noin 500 000-600 000 euroa.

Lentoyhteydellä Helsinkiin on suuri merkitys porilaiselle ja laajemminkin satakuntalaiselle yritystoiminnalle. Lentoyhteys mahdollistaa erityisesti teollisten työpaikkojen säilymisen Porissa. Jyväskylän yliopisto teki Satakuntaliiton toimeksiannosta selvityksen yhteyden merkityksestä aluetaloudelle (http://www.prizz.fi/satakuntasiiville). Selvityksen mukaan lentoyhteyden loppuminen veisi Porin seudulta noin 450-750 työpaikkaa ja vähentäisi esimerkiksi Porin kaupungin verotuloja vähintään 2,3 miljoonalla eurolla vuodessa.


Hakusana