Etusivu > Uutiset > 2014 > 06 > Porissa anniskellaan vastuullisesti

Porissa anniskellaan vastuullisesti

(17.06.2014 09:02 Rajala Salla / päivitetty 17.06.2014 09:32 Aaltonen Kalle)

Tehostunut omavalvonta siirtää alkoholinkäyttöä ravintoloista koteihin

Porilaisissa ravintoloissa on turvallista viettää iltaa. Alkoholin kulutus siirtyy kuitenkin yhä enemmän valvomattomiin olosuhteisiin. Tiedot ilmenevät pääsiäisen pyhinä toteutetun ravintoloiden omavalvonnan tuloksista.

Mukana kampanjassa olleissa ravintoloissa kirjattiin neljän päivän aikana pitkälti yli sata tapausta, joissa asiakasta ei hyväksytty ravintolan asiakkaaksi tai hänelle kieltäydyttiin anniskelemasta liiallisen päihtymyksen vuoksi. Ikärajavalvonnan ansiosta myös kymmeniltä alaikäisiltä evättiin sisäänpääsy ravintoloihin, ja aktiivisen omavalvonnan seurauksena ravintoloista poistettiin useita asiakkaita muiden asiakkaiden turvallisen ajanvieton takaamiseksi.

Ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön koordinaattori Sari Ilvonen Porin perusturvakeskuksesta arvioi tulosten perusteella porilaisten ravintoloiden omavalvonnan tehokkaaksi.

– Alkoholin nauttiminen ja anniskelu tapahtuu niissä vastuullisessa, valvotussa ja turvallisessa ympäristössä.

Ravintoloitsija Lauri Turtola ravintola Kirjakaupasta sanoo asiakkaiden hyvän kunnon ja vastuullisen anniskelutoiminnan olevan kaikkien, myös ravintolan etu.

– Tämä on laajalti omaksuttu ajatus, Turtola vakuuttaa.

Tehostuneen valvonnan kääntöpuolena on kuitenkin alkoholinkäytön siirtyminen valvomattomiin olosuhteisiin. Heijastevaikutus näkyy muun muassa poliisille ohjautuvissa tehtävissä. Esimerkiksi yksistään pääsiäiskampanjan aikana kotihälytykset työllistivät virkavaltaa viisinkertaisesti ravintolahälytyksiin verrattuna.

Ilvonen pitää asian esiintuontia erityisen tärkeänä nyt, kun maassamme ollaan uudistamassa alkoholilainsäädäntöä ja alkoholin kokonaiskulutusta tarkasteltaessa ravintoloiden osuus on laskussa.

– Toki aihe on tällä viikolla ajankohtainen jo juhannuksenkin takia.

Porin keskustan ja lähiöiden anniskelupaikkoihin kohdistettuun Vastuullinen anniskelu -kampanjaan osallistui 17.–20. huhtikuuta välisenä aikana yhteensä 25 ravintolaa. Se toteutettiin Porin perusturvakeskuksen Pakka-toiminnan, porilaisten ravintoloiden ja Satakunnan Matkailu- ja ravintolayrittäjät ry:n yhteistyönä. Kampanja oli osa laajaa yhteistoimintaa, jota Porin seudulla tehdään päihdehaittojen vähentämiseksi.


Hakusana
2018 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 2017 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 2016 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 2015 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 2014 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 2013 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 2012 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 2011 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 2010 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12