Etusivu > Uutiset > 2014 > 07 > Nikkelipitoisuudet laskevat edelleen

Nikkelipitoisuudet laskevat edelleen

(14.07.2014 12:06 Aaltonen Kalle / päivitetty 14.07.2014 12:06)

Kokemäenjoen veden nikkelipitoisuudet ovat näytteiden perusteella laskeneet viikonlopun aikana edelleen.

Harjavallan kohdalla nikkelipitoisuudet ovat tuoreimpien mittaustulosten perusteella noin 10 mikrogrammaa (litraa kohden), Arantilan kosken kohdalla noin 30 mikrogrammaa ja Ulvilassa noin 50 mikrogrammaa. Porissa nikkelipitoisuus on pudonnut Kirjurinluodon uimarannan kohdalla noin 80 mikrogrammaan (lauantaina 120, perjantaina 180, torstaina 300). Pihlavanlahdelta mitattiin 10 mikrogrammaa.

– WHO:n mukaan talousvesi on juomakelpoista jos nikkeliä on 70 mikrogrammaa litraa kohden. Vettä voisi tämän ohjeistuksen mukaan juoda kaksi litraa päivässä. Kokemäenjoen vettähän ei ole tarkoitettu juotavaksi, mutta luvut antavat osviittaa siitä, mistä on kysymys, kertoo Porin kaupungin ympäristöjohtaja Matti Lankiniemi.

Perusteita uintikiellolle tai jokiveden käytön rajoittamiselle ei edelleenkään ole.

– Otamme asian hyvin vakavasti, kuntalaisten hyvinvointi on meille ykkösasia. Tiedossamme ei kuitenkaan ole mitään, minkä takia uimista joessa pitäisi rajoittaa. Tiedossamme ei myöskään ole mitään, minkä takia jokivettä ei voisi käyttää esimerkiksi kasteluvetenä, Lankiniemi toteaa.

Kokemäenjoesta on viikonlopun aikana otettu lukuisia simpukkanäytteitä, jotka on lähetetty laboratoriotutkimuksiin Tampereelle. Porin kaupunki seuraa tilannetta ja tiedottaa asiasta lisää laboratoriotulosten valmistuttua.

- On pelätty, että nikkeli saostuu jokivedessä, jolloin nikkeli olisi jäänyt alueen sedimentteihin. Mittausten perusteella on kuitenkin onneksi voitu todeta, että nikkeli ei ole muuttanut olomuotoaan, jolloin se pääasiassa kulkeutuu jokiveden mukana merialueelle.


Hakusana