Etusivu > Uutiset > 2014 > 08 > Harjavallan nikkelipäästön vaikutuksista uutta tietoa

Harjavallan nikkelipäästön vaikutuksista uutta tietoa

(08.08.2014 10:47 Aaltonen Kalle / päivitetty 08.08.2014 10:47)

Vesien nikkelipitoisuus alenee nyt nopeasti.

Porin edustan merialueelta 29.–30.7. otetuissa vesinäytteissä nikkelipitoisuudet olivat laskeneet edelliskerrasta. Lasku oli suurinta Ahlaisten saaristossa, missä nikkeliä oli 4-5 kertaa vähemmän kuin edellisellä näytteenottokerralla kaksi viikkoa sitten. Pitoisuudet olivat edelleen suurimmat (19-23 mikrogrammaa/litra) Ahlaisten saaristossa ja Eteläselällä. Pihlavanlahdella ja Kolpanlahdella nikkeliä oli 8-11. Yyterin ja Reposaaren edustalla pitoisuus oli 3-4 ja ulompana pääosin alle 2.

Jokivedessä pitoisuudet ovat edelleen laskeneet, ollen nyt pintavedessä alle 8 paitsi Varvourinjuovassa, missä nikkeliä oli 13. Laitoksen purkualueella nikkelipitoisuus pintavedessä oli 2 ja syvänteessä 1-6. Kuluvalla viikolla on jälleen otettu näytteitä, joista tulokset saadaan viimeistään vkon 33 alussa.

Joen ja merialueen pohjasedimenteistä on otettu uudet näytteet. Tuloksista tiedotetaan heti niiden valmistuttua.

Simpukat kärsineet eniten

Kalaston ja ravuston tilanne vaikuttaa ajankohtaan nähden varsin normaalilta. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira tutkii rapuja mahdollisten kudosvaurioiden selvittämiseksi. Näiden tutkimusten tuloksia samoin kuin tietoja rapujen metallipitoisuuksista saadaan myöhemmin. Porin edustalta otetaan tarkistavat kalanäytteet vielä elokuussa.

Simpukat ovat kärsineet tähänastisen tiedon mukaan näkyvimmän vahingon. Sukellustutkimuksia jatketaan edelleen vahinkoarvion tarkentamiseksi.

Nahkiaisiin liittyvät tutkimukset ovat vasta aluillaan. Myös koeravustuksia jatketaan vielä, mutta tähänastisen perusteella tilanne näyttää täpläravun osalta varsin hyvältä.

Ympäristöministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen sekä Porin kaupungin asiantuntijat tekevät edelleen ELY-keskuksen koordinoimana tiiviisti yhteistyötä, jotta tapahtuman vaikutukset saadaan perusteellisesti selvitettyä.


Hakusana