Etusivu > Uutiset > 2014 > 08 > Pori aktivoi nuoriaan liikunnan, elämysten ja kulttuurin pariin

Pori aktivoi nuoriaan liikunnan, elämysten ja kulttuurin pariin

(26.08.2014 10:00 Aaltonen Kalle / päivitetty 27.08.2014 11:54)

Miten lisätä yläkoululaisten harrastamista, liikkumista ja kulttuurituntemusta Porissa? Tämän kysymyksen halusivat ratkaista ne, jotka työkseen Porin kaupungissa tekevät nuorten kanssa työtä.

kuva Klikkaa kuvaa isommaksi. Kuva: Anniina Korpi

Ensin, vuonna 2012 syntyi 7. luokkalaisten Tiäksää-passi. Vuotta myöhemmin otettiin käyttöön 9. luokkalaisten Kaistiät-passi. Tänä syksynä passin käyttö laajenee siten, että sen saavat kaikki Porin yläkoululaiset, kun 8. luokkalaiset saavat nyt ensi kertaa käyttöönsä omat Ekstiä-passinsa.

Passit sisältävät rahanarvoisia etuja, joita nuoret voivat ilmaiseksi käyttää.

– Etujen määrä ei tietenkään ole rajaton, mutta olemme halunneet satsata nimenomaan tarjonnan laajuuteen, kertoo Porin kaupungin sivistysjohtaja Jari Leinonen.

Osa käyttökohteista liittyy suoraan kaupungin itse tuottamiin palveluihin, osa on toteutettu yhteistyössä eri yhteistyökumppaneiden kanssa. Leinosen mukaan suosituimpia palveluja ovat olleet sisäänpääsyt uimahalliin ja kuntosalille, elokuvaliput sekä linja-autoliput.

Urheilua, elämyksiä ja kulttuuria

Etuihin kuuluu muun muassa jalkapallo-, jääkiekko- ja pesäpallo-otteluita passista riippuen. Eri ikäluokkien passeissa edut vaihtelevat. Uutuutena kahdeksasluokkalaisten Ekstiä-passeissa on sisäänpääsy ensi kesän Porispere-festivaalille.

Toki perinteisempääkin kulttuuritarjontaa löytyy.

– On tärkeää, että annetaan mahdollisuus useisiin kulttuuripalveluihin. Monipuolisen sisällön kautta voidaan saada enemmän käyttäjiä kulttuuripalveluillekin, Leinonen uskoo.

Kulttuurijohtaja Jaana Simula tietää kertoa, että porilaisnuoria kulttuuri kiinnostaa.

– Näyttelyiden tarjooma on niin laajaa. Esimerkiksi Chi Modun hip hop –valokuvanäyttely on houkutellut nimenomaan nuoria taidemuseoon kesän ajan.

Perimmäisenä ideanahan on lisätä nuorten keskuudessa harrastamista, liikkumista ja kulttuurituntemusta, ja sitä kautta myös lisätä nuorten orientoitumista päivittäiseen yhteiskuntaelämään.

– Passit on kehitetty, jotta pystyttäisiin lasten ja nuorten asiaa viemään positiivisessa hengessä eteenpäin, Leinonen sanoo.

Projektissa on onnistuttu ilmeisen hyvin, koska saatu palaute on pelkästään myönteistä. Käyttöprosentit ovat valtakunnallisesti korkeita verrattuna niihin kaupunkeihin, joiden vastaavissa passeissa on pelkästään kulttuuriin liittyviä etuja.

– Siitä kertoo passien korkea käyttöastekin. Laskujen mukaan keskimäärin jokainen passinhaltija käyttää useampaa etua, Leinonen kertoo.

Jaana Simula nostaa avaimeksi menestykseen myös toimivan yhteistyön.

– Se, että on yhdistetty voimat eri tahojen kesken ja hoksattu, että passit tavoittavat nuoret parhaiten, kun niitä tarjoavat nimenomaan koulut.

Vaikka nykyisiä passeja pidetään kokonaisuutena hyvinä, on passien kuljettava ajan hengessä mukana ja niiden sisältöä on pystyttävä muuttamaan sen mukaan.

– Koko "kolmikko" on nyt valmis, mutta se ei tietenkään tarkoita sitä, että nyt ei enää tehdä passien eteen muuta kuin painatetaan seuraaviksi lukukausiksi samat passit. Keräämme käyttötietoa eri kohteista ja tarkastelemme niiden valossa seuraavien passien sisältökokonaisuuksia. Tietysti myös nuorten toiveita ja ajatuksia kuullaan jatkossakin, vapaa-aikaviraston nuorisoyksikön esimies Anne Leppänen summaa.

Tutusta passien sisältöihin täältä.

kuva Kahdeksasluokkalaiselle Ella Haapaniemelle ja yhdeksäsluokkalaiselle Ellen Haaslahdelle Tiäksää-passit olivat tuttuja ennestään. Tänä syksynä yläkoulun aloittaneelle Niko Saarelalle passi oli uusi tuttavuus. Kuva: Anniina KorpiHakusana