Etusivu > Uutiset > 2014 > 09 > Vuoden energianeuvoja tulee Porista

Vuoden energianeuvoja tulee Porista

(15.09.2014 13:16 Lanne Merika / päivitetty 15.09.2014 15:21 Lehtonen Tiina J)

Marjo Kekki Porin kaupungin ympäristöviraston Energianeuvonta Satakunnassa -hankkeesta on valittu Vuoden energianeuvojaksi. Kekki saa satakuntalaiset liikkeelle neuvontatapahtumiin ja kehittää yhteistyötä alueellisten energiayhtiöiden ja alan yritysten kanssa.

Kuluttajien energianeuvontaa koordinoiva Motiva Oy valitsi Vuoden energianeuvojan nyt toista kertaa.

- Kivaa työtä tämä on. Ei tarvitse myydä mitään, vaan saa ilmaiseksi auttaa ihmisiä ja maailmakin paranee, Marjo Kekki kuvailee energianeuvojan työtä.

Kuluttajat kaipaavat henkilökohtaista opastusta etenkin tilanteissa, joissa tehdään kauaskantoisia energiankäyttöön vaikuttavia ratkaisuja, kuten rakentamisen ja lämmitystapavalintojen yhteydessä. Aina kuluttajaa ei ole kuitenkaan helppoa saada innostumaan energiatehokkuudesta, uusista energialähteistä tai energiansäästöstä.

- Haluan olla helposti lähestyttävä, ja asioita voi lähestyä myös huumorin keinoin. Asia on tärkeää, mutta ei työn tarvitse pönötystä olla, Kekki kertoo.

Kekki on ympäristötekniikan insinööri, ja rakennustekniikan insinöörin opinnot ovat lopputyötä vailla valmiit. Kiinnostus ympäristö- ja energia-asioihin jatkuu myös työn ulkopuolella, sillä Kekin harrastuksiin kuuluu luonnonmukainen rakentaminen.

Lisää alueellista yhteistyötä

kuva

Aurinkoenergian edistäminen on Satakunnassa vahvassa asemassa. Aurinkoenergian hyödyntämiseen liittyviä tilaisuuksia on järjestetty jo vuosia. Infoillat, kurssit ja tutustumiskäynnit kohteisiin järjestetään yhteistyökumppaneiden kanssa.

Monet alueen energiayhtiöistä tukevat energianeuvontaa. Yhteisiä neuvonta-aiheita ovat muun muassa sähkönkulutuksen etäluenta sekä tuntimittauksesta saatavan tiedon hyödyntäminen, kun kotitaloudessa halutaan tehostaa energiankäyttöä.

- Yhteistyötä yritysten kanssa on tarkoitus lisätä edelleen. On hyvä, että paikalliset osaajat voivat tulla mukaan kertomaan mahdollisuuksista ja kokemuksista. Ja ihmiset haluavat faktojen lisäksi vinkkejä siihen, miten ja kenen kanssa oma energiatehokkuusprojekti jatkuu neuvonnan jälkeen, Kekki sanoo.

Yhteistyön vahvistaminen paikallisten ja seudullisten toimijoiden kanssa on nyt tärkeää, jotta alueelliselle energianeuvonnalle löytyy uusia resursseja valtion rahoitusosuuden ollessa vaakalaudalla. Satakunnassa toiminnan jatkuvuus pyritään varmistamaan kuntien ja energiayhtiöiden yhteistyönä. Kiitokset kuuluvatkin yhtä lailla kaikille kunnille ja energiayhtiöille, jotka ovat energianeuvontahanketta tukeneet: Porin ympäristövirasto, Pori Energia, Vatajankosken Sähkö, Rauman Energia, Lammaisten Energia, Harjavallan kaupunki, Ulvilan kaupunki sekä Nakkila ja Rauman kaupunki.

- Eri puolilla Suomea toimivien energianeuvojien verkosto on erinomainen tuki työssä. Tieto liikkuu ja jaamme esimerkiksi erilaisia neuvontamateriaaleja toistemme käyttöön. Yhteistyö säästää resursseja, kun päällekkäiseltä työltä vältytään, Kekki toteaa.

Tietoa järkevästä energiankäytöstä ja keinoista vähentää omaa asumisen, arjen ja liikkumisen energiankulutustaan annetaan suomalaisille verkossa osoitteessa www.eneuvonta.fi. Lisäksi neuvontaa antaa 15 alueellista energianeuvontaorganisaatiota.


Hakusana