Etusivu > Uutiset > 2014 > 10 > Apua tulevan sote-alueen suunnitteluun

Apua tulevan sote-alueen suunnitteluun

(31.10.2014 10:03 Kalle Aaltonen / päivitetty 31.10.2014 10:03)

Porin kaupungin tekemässä raportissa vertaillaan Länsi-Suomen sote-alueen kuntien kantokykyä.

Juuri valmistuneessa raportissa on selvitetty teemoittain, millaisia Länsi-Suomen alueen kunnat ovat keskeisten sote-uudistukseen liittyvien tunnuslukujen perusteella.

- Raportin tavoitteena on läpivalaista mistä oikein puhutaan kun puhutaan Länsi-Suomen Sote-alueesta. Tarvitsemme faktoihin perustuvaa tietoa tulevan päätöksenteon tueksi, kertoo Porin kaupungin kehittämispäällikkö Timo Aro.

Julkaisussa on kuusi keskeistä teemaa: alueiden kuvaus, terveys ja hyvinvointi, työ ja toimeentulo, palvelurakenne sekä kustannustiedot. Jokaista teemaa analysoidaan usean tilastollisen ja vertailukelpoisen tunnusluvun avulla. Länsi-Suomen kolmesta maakunnasta ja 62 kunnasta saatavan tiedon avulla pyritään muodostamaan kokonaiskuva alueen yhtäläisyyksistä, eroista, heikkouksista ja vahvuuksista.

- Raportissa vertaillaan Länsi-Suomen alueen kuntia noin 50 eri muuttujan avulla. Raportti osoittaa, että alueen kuntien välillä on suuria eroja, Aro kertoo.

Julkaisun keskiössä ovat keskuskaupungit Turku, Pori ja Vaasa sekä seutukeskukset Salo, Loimaa, Uusikaupunki, Rauma, Kankaanpää ja Pietarsaari. Vaikka raportti keskittyy Länsi-Suomen sote-alueeseen, on aluetta verrattu myös koko Suomen kuntiin.

- Raportti helpottaa tulevan sote-alueen suunnittelua. Nyt tiedämme paremmin, mitä tarvitsemme ja haluamme sosiaali- ja terveyspalveluilta tulevaisuudessa, kertoo Porin kaupungin palvelutoimen apulaiskaupunginjohtaja Aulis Laaksonen.

Julkaisun tiedot perustuvat viimeisiin käytettävissä oleviin tilastotietoihin ja niitä päivitetään sitä mukaa, kun uutta tietoa on käytettävissä. Tulokset kuvataan karttojen, kuvien ja taulukoiden avulla.

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämiseksi muodostetaan lakiehdotuksen mukaan viisi sosiaali- ja terveysalueen kuntayhtymää (sote-aluetta), jotka rakentuvat nykyisten erityisvastuualueiden pohjalle. Länsi-Suomen sote-alue on yksi viidestä palveluiden järjestämisalueesta.

Raportti on luettavissa osoitteessa www.pori.fi/asiakirjat/julkaisut.
Raportista tehty esitys on nähtävillä osoitteessa www.pori.fi/asiakirjat/esitykset.


Hakusana