Etusivu > Uutiset > 2014 > 10 > Nuorten väkivaltatilastot laskuun tiiviillä yhteistyöllä

Nuorten väkivaltatilastot laskuun tiiviillä yhteistyöllä

(21.10.2014 10:21 Tiina.J Lehtonen / päivitetty 21.10.2014 10:23)

Nuorten tekemät väkivaltarikokset ovat olleet viime aikoina otsikoissa laajalti. Myös Porin sijoitus väkivaltatilastoissa on herättänyt keskustelua.

Sosiaali- ja perhepalveluiden johtaja Mari Levonen Porin perusturvakeskuksesta sanoo, etteivät valtakunnallisessa uutisoinnissa esitetyt luvut kerro koko totuutta.

- Porissa elettiin väkivaltatilastojen huippuaikaa vuonna 2010. Viimeisten neljän vuoden aikana käyrä on saatu laskuun.

Lääkkeenä väkivallan ehkäisyyn tehdään tiivistä moniammatillista yhteistyötä. Tällaisia tahoja ovat muun muassa väkivallan vähentämistyöryhmä, nuorisopäivystys, Satakunnan sovittelutoimisto, poliisin kenttävalvontaryhmä, Pakka-toiminta sekä nuorten päihteidenkäytön varhaisen puuttumisen toimintamallit Valomerkki ja Omin jaloin.

Yksi tuoreimmista tulokkaista kentällä on maaliskuussa Porin kaupungin ja Lounais-Suomen poliisin yhteistyönä käynnistynyt Ankkuri-toiminta, jonka keskeinen tavoite on varhaisessa puuttumisessa.

- Se on osa sisäisen turvallisuuden ohjelmaa, jonka mukaisesti Ankkuri-malli on määrä ottaa käyttöön vuoteen 2015 mennessä koko maassa alle 18-vuotiaiden rikoksentekijöiden rikoskierteen ehkäisyssä, Levonen kertoo.

Kuluneiden seitsemän kuukauden aikana Ankkuri on kohdannut 95 lasta tai nuorta, jotka ovat olleet epäiltynä rikoksesta tai muusta rikollisesta teosta. Ohjaaja Marko Sulonen kertoo, että pääosa epäillyistä on ollut uusia asiakkaita ja iältään 14–15-vuotiaita.

- Heistä 20 on ollut epäiltynä henkeen ja terveyteen kohdistuvista rikoksista, joita ovat muun muassa laiton uhkaus, lievä pahoinpitely ja pahoinpitely.

Väkivallanteot keskittyvät usein nuorten suosimille alueille. Lounais-Suomen poliisin mukaan Porissa näitä ovat muun muassa Kirjurinluoto sekä Tikkulan ABC.

- Koska poliisi ja muut viranomaiset ovat puuttuneet aktiivisesti tilanteeseen, ei Porissa ole syytä pelon lietsomiseen, Levonen ja Sulonen rauhoittelevat.

Mukaan väkivallan ehkäisytyöhön he kaipaavat kuitenkin vielä nykyistä vahvemmin lasten ja nuorten vanhempia, kouluja sekä muita yhteisöjä.

- Pieniinkin tekoihin tulee puuttua ja suhtautua vakavasti, ja ilmoitus viranomaisille tehdä matalalla kynnyksellä.


Hakusana