Etusivu > Uutiset > 2014 > 11 > Ikäihmisten suun terveystarkastukset jatkuvat

Ikäihmisten suun terveystarkastukset jatkuvat

(19.11.2014 08:55 Kalle Aaltonen / päivitetty 19.11.2014 08:55)

Porin perusturvakeskuksen suun terveydenhuolto pilotoi viime kesänä suun terveystarkastuksia Jokirannan ja Jokihelmen palvelutaloissa.

Keväällä henkilöstön ja omaisten koulutuksella käynnistynyt hyväksi koettu toimintamalli laajenee Itä-Porin alueelle Himmeliin ja Puhurikotiin.

Terveystarkastusten tavoitteena on puhdas ja kivuton suu sekä asiakkaan toimintakyvyn ylläpitäminen.

– Hoitajien koulutukset taas tähtäävät siihen, että jokainen työntekijä oppii ymmärtämään ikäihmisen suunhoidon tärkeyden ja kirjaamaan myös asiat hoito- ja palvelusuunnitelmaan, vanhuspalveluiden johtaja Pirjo Rehula sanoo.

Reikiintynyt hampaisto, tulehtunut ien tai sopimaton proteesi haittaa syömistä ja puhumista, mutta se voi olla myös sosiaalinen haitta. Johtava ylihammaslääkäri Pauliina Hietasalo kertoo, että suu- ja hammassairaudet ovat myös riski yleisterveydelle ja saattavat pahentaa monia sairauksia, kuten sokeritautia sekä reuma- ja sydänsairauksia.

– Vuodepotilaalle suusta ja proteeseista lähtevät bakteerit voivat jopa aiheuttaa vakavan keuhkokuumeen.

Palvelutalojen asukkaille tehtävissä suun terveystarkastuksissa käydään läpi suun ja hampaiden kunto. Niistä vastaavat suuhygienistit. Tarvittaessa asukkaat ohjataan hammaslääkärin hoitoon. Tarkastuksiin osallistuminen on vapaaehtoista.

Pilottivaiheen terveystarkastukset olivat asiakkaille maksuttomia. Jatkossa tutkimuksista sekä tarvittavasta hoidosta peritään asiakasmaksuasetuksen mukaiset toimenpidemaksut.


Hakusana