Etusivu > Uutiset > 2014 > 11 > Mäntyluodosta merituulivoiman keskittymä

Mäntyluodosta merituulivoiman keskittymä

(18.11.2014 14:47 Anna Kyhä-Mantere / päivitetty 18.11.2014 15:16 Tiina.J Lehtonen)

Tuoreen selvityksen mukaan Mäntyluoto on sijaintinsa ja infransa puolesta oikea paikka merituulivoimarakentamisen keskittymäksi.

Yhdessä vahvan alueella toimivan yritysverkoston kanssa muodostuu valmis keskittymä, jossa Suomeen tulevan merituulivoimapuiston rakentaminen ja logistiikka on kustannustehokasta. Suomen ensimmäisen merituulivoimapuiston rakentaminen alkaa ensi vuonna. Työ- ja elinkeinoministeriö päättää puistoon liittyvästä demotuesta vielä marraskuun aikana.

Lisäksi selvityksessä kävi ilmi, että Mäntyluoto soveltuu mainiosti myös koko jäätyvän Itämeren laajuisen merituulivoimarakentamisen keskukseksi. Tämä edellyttää markkinoiden kasvamista odotetusti sekä selvityksessä tunnistettuja kehitystoimia ja lisäinvestointeja Mäntyluodon alueelle.

Merituulivoima on voimakkaasti kasvava liiketoiminta-alue globaalisti. Euroopassa merituulivoiman tuotanto tulee ylittämään maatuulivoiman tuotannon kymmenessä vuodessa. Itämeri on tuuli- ja pohjaolosuhteiltaan sekä alhaisen suolapitoisuutensa vuoksi erinomainen alue tähän tarkoitukseen. Nämä erikoisolosuhteet yhdessä Itämeren valtioiden merituulivoimaa tukevan politiikan kanssa tarjoavat houkuttelevat liiketoimintamahdollisuudet suomalaiselle teollisuudelle. Mäntyluoto sijaitsee keskellä pohjoisen Itämeren uusia markkinoita.

Selvitys toteutettiin syksyn 2014 aikana ja siihen osallistui 12 yritystä ja toimijaa alueelta. Selvityksen laativat Prizztech Oy ja Sweco Industry Oy yhteistyössä Porin kaupungin ja Satakunnan ELY-keskuksen kanssa.

Selvitys toteutettiin osana Merituulivoimarakentamisen keskittymä -hanketta jonka ohjausryhmän muodostavat Oy Hacklin Ltd, Technip Offshore Finland Oy, Suomen Hyötytuuli Oy, Porin satama, Finnish Sea Service Oy, Pori Energia Oy, Mobimar Oy, Porin kaupunkisuunnittelu, Satakunnan ELY-keskus ja Prizztech Oy.

kuva Kuvassa Pohjanmeren merituulivoiman rakentamiskeskittymä Bremerhavenissa josta Mäntyluodon keskittymän suunnitelmiin on haettu mallia.


Hakusana