Etusivu > Uutiset > 2014 > 11 > Perusturva kansallisen potilastietoarkiston käyttäjäksi

Perusturva kansallisen potilastietoarkiston käyttäjäksi

(11.11.2014 13:22 Kalle Aaltonen / päivitetty 11.11.2014 13:47)

Potilastiedon kansallinen arkisto on palvelu, jonne terveydenhuollon yksiköt tallentavat potilastietoja omista tietojärjestelmistään tietoturvallisesti. Porin perusturvakeskus aloittaa potilastietojen siirron arkistoon loppuvuoden aikana.

Arkiston tavoitteena on parantaa tiedonkulkua terveydenhuollon eri organisaatioiden välillä. Palvelun välityksellä samat potilastiedot ovat käytettävissä sekä julkisessa että yksityisessä terveydenhuollossa sitä mukaa, kun ne liittyvät arkiston käyttäjiksi. Kansalaiset päättävät kuitenkin itse, antavatko he suostumuksensa potilastietojen luovuttamisesta eri terveydenhuollon toimijoiden käyttöön.

Terveyskeskuksissa ja muissa perusterveydenhuollon palveluissa ensimmäistä kertaa asioidessa jokaista potilasta informoidaan arkistosta ja kysytään suostumus potilastietojen luovuttamiseen.

– Se voi varsinkin alkuvaiheessa ruuhkauttaa palveluita, hallintopäällikkö Pirkko Levola toteaa.

Asiointia nopeuttaakseen porilaiset, ulvilalaiset, merikarvialaiset ja lavialaiset voivat käydä vastaanottamassa ennalta lakisääteisen informoinnin sekä antaa suostumuksensa tietojen luovutukseen. Se onnistuu ympäri vuorokauden Omakanta-palvelun kautta tai asioimalla jossakin Porin perusturvakeskuksen palveluneuvonnan pisteistä. Omakantaan kirjaudutaan pankkitunnuksilla, sähköisellä henkilökortilla tai mobiilivarmenteella. Tunniste vastaa allekirjoitusta ja sillä varmennetaan kirjautujan henkilöllisyys.

Valtakunnallinen potilastiedon arkisto rakentuu vaiheittain ja tiedot kertyvät sinne sitä mukaan, kun arkiston käyttö laajenee.

– Sitä edeltää henkilöstön laaja kouluttaminen, Levola kertoo.


Hakusana