Etusivu > Uutiset > 2014 > 11 > Ruokahävikki hyötykäyttöön

Ruokahävikki hyötykäyttöön

(28.11.2014 14:42 Tiina.J Lehtonen / päivitetty 28.11.2014 14:48)

Ravinnepankki on Porin kaupungin ympäristöviraston johdolla toteutettava uusi hanke, jossa paneudutaan ruokahävikin vähentämiseen ja hyödyntämiseen sekä ravinteiden kierrättämiseen.

kuva Klikkaa suurempaan kuvaan.
Perinteisen neuvonnan ja viestinnän ohella luvassa on uusien menetelmien kokeilua, kuten koordinoitua ruokajakelua, ekologisia kotikutsuja ja kompostointikursseja. Ympäristöviraston hallinnoima Ravinnepankki – ruokahävikin ravinteet hyötykäyttöön -hanke alkaa vuoden alussa ja kestää kesään 2016.

Ruokahävikillä tarkoitetaan ruokaa, joka on alun perin ollut syömäkelpoista, mutta joka syystä tai toisesta päätyy jätteeksi. Maailman syömäkelpoisesta ruoasta heitetään roskiin peräti kolmasosa. Suomessa elintarvikeketju toimii tehokkaammin, mutta silti 10-15 % ruoasta jätetään syömättä. Tämä tekee 62-86 kiloa vuodessa henkeä kohden, mistä kotitalouksien osuus on keskimäärin 23 kiloa.

Hanke haastaa jokaisen miettimään omia ruokaan liittyviä tottumuksiaan: Ostanko kaupasta sitä mitä syön vai sitä mitä minun pitäisi syödä? Palvelevatko vihannekset jääkaapin koristeena vai päätyvätkö ne oikeasti ruokapöytään ja siitä vatsaan? Otanko lautaselleni sen minkä syön vai iskeekö ahneus? Voisinko pyytää ravintolasta loput annoksestani mukaan? Entä lajittelenko biojätteen vai heitänkö sen sisältämät ravinteet hukkaan?
kuva Klikkaa suurempaan kuvaan.

Tietoisuuden lisäämisen ohella hanke työntää konkreettisesti lusikkansa soppaan, nimittäin haastamalla elintarvikealan tuottajat, myymälät, ravintolat ja laitoskeittiöt lahjoittamaan toiminnassaan ylijäävän ruoan hankkeen kautta jaettavaksi eteenpäin. Syömäkelpoinen ruoka kerätään talteen ja kuljetetaan ympäri kaupunkia sijaitseviin jakelupisteisiin, joissa se on ruoka-apua tarvitsevien saatavilla päivittäin. Toiminta käynnistyy ensi keväänä.

Hanketta toteutetaan yhteistyössä Porin kaupungin perusturvan, työllisyydenhoito-yksikön ja TPK/Porin Jätehuollon kanssa. Sitä rahoittaa ympäristöministeriö ravinteiden kierrätyksen edistämistä koskevasta ohjelmasta.

Hakusana