Etusivu > Uutiset > 2014 > 11 > Yyterissä jatketaan luonnonhoitotoimenpiteitä

Yyterissä jatketaan luonnonhoitotoimenpiteitä

(13.11.2014 15:09 Merika Lanne / päivitetty 13.11.2014 15:11)

Syksyn myötä yksivuotinen, kuollut viherlevä on jälleen vallannut Yyterin rannat. Merenpohjasta irronnut viherlevä on aallokon kuljettamana ajautunut Yyteriin paksuiksi matoiksi. Viherlevä on haitta rannan virkistyskäytölle, mutta tuo tullessaan samalla myös runsaasti ravinteita. Ravinteet edesauttavat normaalisti karulle dyyniluontotyypille kuulumattoman järviruokon leviämistä alueella.


kuva Levän keräämistä Yyterissä 12.11.2014. Kuva: Antti Mäkelä


Porin ympäristövirasto on tänä syksynä murskannut järviruokoa Yyterin pohjoispäädystä sekä kerännyt rannalta pitkälti toistasataa kuutiota levämassaa. Nyt rannan pohjoispääty on puhdistettu levästä. Todennäköistä kuitenkin on, että työt eivät ole vielä ohi tältä vuodelta; Seuraava kovempi aallokko tuo rannalle lisää levää.

kuva Yyterin rannalta kasattua viherlevää 12.11.2014. Kuva: Antti Mäkelä

Viime vuonna aloitetut hoitotoimenpiteet ovat tuottaneet jo tuloksia, sillä järviruokokasvusto Yyterin rannan pohjoispäässä oli tänä vuonna huomattavasti toissakesää vähäisempää. Töitä kuitenkin riittää myös tulevina vuosina. Tavoitteena on, että järviruokokasvusto saataisiin tukahdutettua ja hävitettyä niin, että tulevaisuudessa toimenpiteinä riittäisi levän kerääminen rantaviivasta. Valitettavaa on, että samainen kehitys on käynnissä myös rannan eteläpäädyssä. Ruovikko leviää nopeaa vauhtia Munakarin säikältä kohti Yyterin lietteitä.


Hakusana