Etusivu > Uutiset > 2014 > 12 > Kuntouttava päivä- ja työtoiminta tuo rytmiä arkeen

Kuntouttava päivä- ja työtoiminta tuo rytmiä arkeen

(15.12.2014 13:22 Tiina.J Lehtonen / päivitetty 15.12.2014 13:22)

Porin perusturvakeskuksessa toiminnasta on hyviä kokemuksia työllistymismahdollisuuksien ja elämänhallinnan parantamisessa.

Tinkissä Satakunnan Teollisuustalossa muun muassa askarrellaan ja nikkaroidaan kuntoutettavan päivä- ja työtoiminnan ollessa käynnissä. Toiminnassa on viikoittain mukana 40–50 asiakasta. He ovat iältään 18–63-vuotaita ja asuvat kotona tai jossakin perusturvan kuntouttavista asumispalveluyksiköistä. Asiakkaat ovat mukana toiminnassa oman tarpeensa ja jaksamisensa mukaan yhdestä kahteen kertaan viikossa.

Vastaava ohjaaja Niina Salovaara kertoo Tinkissä käyvien asiakkaiden viihtyvän toiminnassa erinomaisesti. Hän kuitenkin korostaa päivä- ja työtoiminnan ponnahduslaudan kaltaista roolia osana asiakkaan polkua.

– Tinki on eräänlainen arviointiyksikkö, jonka toiminnassa lähdetään liikkeelle kunkin asiakkaan voinnista ja tarpeesta. Ei ole tarkoitus, että he jäävät pysyvästi toimintaan, vaan pyrimme ohjaamaan asiakkaita eteenpäin. Joillekin se tarkoittaa muihin palveluihin osallistumista, toisille koulutukseen tai työhön hakeutumista. Kuntouttavaan päivätoimintaan tullaan haastattelun kautta ja jokaiselle asiakkaalle määritellään tavoitteet ja niiden toteutumista seurataan ja arvioidaan.

Tinki on Porin perusturvakeskuksen uusin kuntouttavan päivä- ja työtoiminnan yksikkö ja toiminut heinäkuusta alkaen. Kuntouttava päivätoiminta on uutta Porin perusturvan palveluvalikossa, mutta kuntouttavaa työtoimintaa on järjestetty perusturvan yhteistoiminta-alueella jo vuodesta 2001 alkaen. Kuntouttavassa työtoiminnassa on kaiken kaikkiaan noin 200 asiakasta viikoittain.

Kuntouttava työtoiminta on sosiaalipalvelu, jota voidaan tarjota työttömille työnhakijoille työllistymispolun alkupäässä. Kuntouttava työtoiminta räätälöidään asiakkaan tarpeiden ja tavoitteiden mukaan. Asiakkaat voivat työskennellä kuntouttavassa työtoiminnassa kunnan ja valtion eri toimipisteissä sekä kolmannella sektorilla avustavissa työtehtävissä 1–5 päivänä viikossa.

– Työtoiminnan tavoitteena on kuntouttaa työtön henkilö takaisin työmarkkinoille, vastaava suunnittelija Jenni Ketonen sanoo.

Tinki toimii kuntouttavana työtoimintapaikkana asiakkaille, jotka tarvitsevat myös ammatillista arviointia työ- ja toimintakyvystä. Tinkin lisäksi Porin kaupunki tarjoaa eri hallintokunnissa vuosittain satoja työtoimintamahdollisuuksia pitkäaikaistyöttömille asiakkaille.


Hakusana