Etusivu > Uutiset > 2014 > 12 > Liikkuva Tuki ehkäisee syrjäytymistä

Liikkuva Tuki ehkäisee syrjäytymistä

(16.12.2014 09:22 Tiina.J Lehtonen / päivitetty 16.12.2014 09:22)

Porin perusturvakeskus on ottanut käyttöön uuden jalkautuvan työn mallin osana päihde- ja mielenterveyspalveluita. Uusi toimintamalli, Liikkuva Tuki (LiiTu), ehkäisee syrjäytymistä ja tukee elämänmuutostilanteissa kehittämällä asiakkaan toimintakykyä ja arjessa pärjäämistä.

Liikkuva tuki tarkoittaa kotiin menevän tuen lisäksi muihin ihmisen omiin toimintaympäristöihin mukaan menemistä ja uusien yhteyksien alkuun saattamista.

– Sen tarkoituksena on ohjata asiakasta mielekkääseen tekemiseen ja kannustaa itsenäiseen selviytymiseen arjen pärjäämiseen liittyvissä askareissa, kuten asunnon siisteyden ylläpidossa, henkilökohtaisen hygienian hoidossa sekä ravintoon liittyvissä asioissa, psykososiaalisten palveluiden päällikkö Matti Järvinen kertoo.

Ajatus toimintamallin kehittämiseen on lähtenyt ihmettelystä, jonka perustana on kysymys siitä, miksi osa samassa tilanteessa olevista ihmisistä asuu ja pärjää kotona, kun taas osa päätyy tehostettuun palveluasumiseen. Panostamalla liikkuvaan tukeen, perusturvassa halutaan lisätä ihmisten osallisuutta, voimaantumista sekä uskoa ja toivoa omaan arjessa pärjäämiseen.

Lokakuussa toimintansa aloittaneen LiiTu-työryhmään kuuluu kaksi psykiatrista sairaanhoitajaa ja kaksi lähihoitajaa. He ovat kohdanneet tähän mennessä noin 25 asiakasta.

– Yhteistä asiakkaille on yksinäisyys ja jämähtäneisyys kotiin, Järvinen toteaa.

LiiTu-toimintamallin taustalla on toipumisorientaatio-nimellä kulkeva kuntoutumissuuntaus. Ajatuksena siinä on, että ihminen pystyy elämään omasta mielestään tyydyttävää, toiveikasta ja osallistuvaa elämää sairauden tuomien rajoitteiden kanssa ja tuntee voivansa hallita ja vaikuttaa elämäänsä. Vaikka LiiTu on toiminut vain vähän aikaan, Järvinen sanoo toiminnan onnistuneen jo ehkäisemään asiakaskunnan sairaalajaksoja ja lisänneen osallisuutta.

LiiTu on perusturvan oman kehitystyön tulosta ja Järvinen on käynyt esittelemässä sitä loppuvuoden aikana kahdessa valtakunnallisen pitkäaikaisasunnottomuusverkoston (Paavo) seminaarissa. Vaikka toipumisorientaatioon perustuvia elementtejä on hyödynnetty aiemmin myös muualla Suomessa, uusi toimintamalli on herättänyt laajaa kiinnostusta alan muissa toimijoissa.

Liidun asiakkaaksi hakeudutaan ottamalla yhteyttä puhelimitse psykososiaalisten asumispalveluiden esimieheen, jonka yhteystiedot löytyvät perusturvan nettisivuilta.


Hakusana