Etusivu > Uutiset > 2014 > 12 > Satakunnan työterveyspalveluiden yritysten sairaanhoitopalveluihin rajauksia

Satakunnan työterveyspalveluiden yritysten sairaanhoitopalveluihin rajauksia

(22.12.2014 16:35 Anna Kyhä-Mantere / päivitetty 22.12.2014 16:35)

Kuntalain kilpailua markkinoilla koskeva muutos astuu voimaan vuoden 2015 alussa. Se edellyttää toimintatapojen tarkistamista koko maassa. Porin kaupunginhallitus linjasi kokouksessaan 22.12. miten uudessa tilanteessa järjestetään työterveyspalveluiden sairaanhoitopalvelua yrityksille ja konserniyhteisöille kuntien yhteisesti omistamassa Satakunnan työterveyspalvelut -liikelaitoksessa.

Päätöksen mukaisesti palvelua rajataan lainmukaisesti. Rajaus ei koske toimintaa siellä, missä kilpailevaa tarjontaa ei tosiasiassa ole. Toimintaa sopeuttaessa ja rajausta arvioitaessa minimoidaan toimijoille ja toiminnalle aiheutuvaa haittaa. Ohjausta arvioidaan uudestaan lainsäädännön niin edellyttäessä.

Kunnalla on lakisääteinen velvollisuus järjestää alueensa yrityksille ja ammatinharjoittajille ennaltaehkäisevän työterveyshuollon palveluita. Lakisääteisyys ei koske sairaanhoitoa. Sosiaali- ja terveysministeriössä on aloitettu valmistelu terveydenhuoltolain muuttamiseksi siten, että työterveyshuollon sairaanhoidon järjestäminen säädettäisiin lakisääteiseksi tehtäväksi kunnalle. Terveydenhuoltolain lakimuutos tapahtuu kevään 2015 aikana.

Porin kaupunginhallitus arvioi myös, että sote-uudistuksen edetessä on avautumassa edellytykset käynnistää selvitystyö laajapohjaisen työterveysyhtiön perustamiseksi tulevan sote-alueen kuntayhtymien, Varsinais-Suomen, Satakunnan ja Pohjanmaan maakunnan kuntien työterveydenhuollon tuottajaksi ja lisäksi jos niin päätetään, lakisääteisen työterveyspalvelun tuottamiseksi yrityksille. Kaupunginhallitus edellyttää, että palvelutoimen apulaiskaupunginjohtaja Aulis Laaksonen tunnustelee mahdollisuuksia käynnistää yhtiön perustamisen valmistelut. Asiasta raportoidaan kaupunginhallitukselle 15.4.2014 mennessä.

Hakusana