Etusivu > Uutiset > 2014 > 12 > Vapaaehtoistyöllä maksutta Viikkarin Valkamaan

Vapaaehtoistyöllä maksutta Viikkarin Valkamaan

(17.12.2014 08:48 Tiina.J Lehtonen / päivitetty 17.12.2014 08:48)

Porin perusturva tarjoaa Viikkarin Valkaman tilat kolmannen sektorin toimijoille, yhdistyksille ja järjestöille vapaaehtoistyötä vastaan.

Kyse on yhteisöjen Viikarin Valkamassa toteuttamasta vapaaehtoistoiminnasta, joille perusturva antaa tilat käyttöön ilman rahallista korvausta.

Uudistuksen tavoitteena on yleisen hyvinvoinnin ja sosiaalisen vuorovaikutuksen lisääminen sekä yksinäisten ikäihmisten ilahduttaminen.

– Lisäksi haluamme tukea yhdistysten tekemää arvokasta työtä, perusturvajohtaja Terttu Nordman sanoo.

Vapaaehtoistoiminta on tarkoitus toteuttaa siten, ettei siitä muodostu yhdistykselle elinkeinotuloa. Elinkeinotulona ei yleensä pidetä sellaista tuloa, jonka yleishyödyllinen yhdistys saa pienimuotoisesta tuotteiden myynnistä tai muusta vähäisestä toiminnasta, jonka tarkoitus on yhdistyksen oman toiminnan rahoittaminen. Tiloja käyttävien toivotaan osallistuvan pienimuotoiseen vapaaehtoistoimintaan, joka ei ole luonteeltaan sellaista, joka kilpailisi yritysten ja yksityisten palvelutuottajien kanssa tai edellyttäisi palkattua henkilöstöä.

– Menettelyä ei pidä myöskään ymmärtää vuokran maksamisena työsuorituksella, lakimies Rauno Peltola tähdentää.

Vanhuspalveluiden johtaja Pirjo Rehula sanoo, että vapaaehtoistyö voi olla esimerkiksi asukkaiden ulkoilutusta, lehden lukua tai erilaisten ryhmien vetämistä. Hän huomauttaa, että se voi olla yhtälailla yhteisön normaalia toimintaa sillä edellytyksellä, että yksikön asukkaat voivat osallistua tilaisuuksiin.

– Mielelläni näkisin tiloissa vaikka kuoro- tai soittoharjoitukset.

Perusturvan linjaus yhteistyöstä kolmannen sektorin, yhdistysten ja järjestöjen kanssa on yhtenäinen sosiaali- ja terveysministeriön (STM) vanhuspalveluiden suuntauksen kanssa. STM on esittänyt, että kuntien tulee tukea läheis- ja vertaistukea tarjoavien yhteisöjen toimintaa nykyistä tehokkaammin osoittamalla niille tiloja, välineitä ja tarvittaessa asiantuntijatukea toimintaa varten. Myös sekä vanhuspalvelulaki että sosiaalihuoltolain uudistus korostavat yhteistyön tiivistämistä järjestöjen ja yksityisten toimijoiden kanssa.


Hakusana