Etusivu > Uutiset > 2015 > 01 > Brittidraama Kuninkaan puhe Porin Teatteriin

Brittidraama Kuninkaan puhe Porin Teatteriin

(15.01.2015 15:00 Tiina.J Lehtonen / päivitetty 15.01.2015 15:00)

Porin Teatterin kevätkausi 2015 on pyörähtänyt käyntiin. Kevään avaa David Seidlerin kirjoittama ja Aino Piirolan suomentama brittidraama Kuninkaan puhe, joka saa ensi-iltansa 24. tammikuuta.

Christian Lindroosin ohjaaman ja sovittaman tarinan keskiössä nähdään Yorkin herttua, prinssi Albert (Peter-Sebastian Lehtonen), joka on koko ikänsä kärsinyt änkytyksestä. Puhevika tekee julkisista esiintymisistä äärimmäisen tuskallisia. Herttuan epätoivo syvenee kun mikään hoito ei tahdo tehota hänen vaivaansa. Rakastavan vaimonsa (Heidi Rantakeisu) rohkaisemana hän nöyrtyy hakemaan apua puheterapeutti Lionel Loguelta (Ilkka Aro), jonka metodit nakertavat herttuan kuninkaallista arvovaltaa. Etiketin vastaisesti Logue alkaa jopa kutsua Albertia tuttavallisesti Bertieksi.

Kun kuningas Edvard VIII luopuu kruunustaan mennäkseen naimisiin suuren rakkautensa kanssa, Albert eli sittemmin kuningas Yrjö VI nousee vastahakoisesti maan johtoon. Sodan uhka varjostaa Britanniaa ja Lionelin opit joutuvat testiin.

Teemu Loikkaan lavastama ja Taru Liipolan puvustama Kuninkaan puhe on Yrjö VI:n tositarinaan pohjautuva menestyksekäs tarina monarkian murheista ja murroksesta. Oscar -palkittuna elokuvana tunnettu tarina yhdistää taidokkaasti historian käännekohdat ja yksityiset ihmiskohtalot. Näytelmässä nähtävä koreografia on Osku Heiskasen käsialaa.

kuva Peter-Sebastian Lehtonen näyttelee prinssi Albertia. Kuva: Porin Teatteri.Hakusana