Etusivu > Uutiset > 2015 > 01 > Merivesi nousee jälleen

Merivesi nousee jälleen

(15.01.2015 14:41 Tiina.J Lehtonen / päivitetty 15.01.2015 14:41)

Meriveden on ennustettu nousevan Porissa taas perjantaina ja lauantaina. Joenpinnan on ennustettu nousevan Kivinillä ja Porin sillan kohdalla noin desimetrin korkeammalle kuin tiistaina

Ennustetut vesipinnan tasot ovat merellä +1,1, Kivinillä +1,2 ja Porin sillan kohdalla +1,4 (N2000-järjestelmässä).

Merkittävää tulvavaaraa ei kyseisillä vedenkorkeuksilla synny. Jos ennusteet toteutuvat, joki tulvii Lyttyläntien varressa pellolle mutta ei Lyttyläntielle. Kivinillä vesi tulvinee vähän pellolle ja ehkä Kivinille johtavalle tielle. Maastosta tuleva lumensulamisvesi saattaa nostaa vedenkorkeutta ojissa ja aiheuttaa paikallista tulvimista edellä esitettyä korkeammalle.

Meriveden on ennustettu lähtevän laskemaan lauantaina tuulen laantumisen johdosta. Joenpinta seuraa merivettä muutaman tunnin viiveellä. Porin tulvasuojeluun kuuluvan patoturvallisuusorganisaation valmiutta ei nosteta, koska merkittävää tulvavaaraa ei ole ennustettu padoilla suojeluille alueille.

Vedennousu joessa tiistaista korkeammalle johtuu siitä, että joen virtaama on vähän suurempi. Vettä juoksutetaan nyt tasaisesti noin 320 kuutiometriä sekunnissa. Juoksutusta tehdään lumen sulamisen takia, jotta järvissä olisi säännöstelytilavuutta seuraavaa jäädytysajoa varten. Vettä ei ole juoksutettu enempää, jotta jääkansi ei hajoaisi.

Arvio on, että jääkansi kestää meneillään olevan lämpimän jakson ja vedenpinnan vaihtelun. Jos jääkansi kuitenkin hajoaa, on uhkana lähteneiden jäälauttojen muodostama jääpato, joka nostaisi vettä jääpadon ylävirran puolella. Jäätä on kuitenkin joessa vähän ja virtausnopeus jääpadon muodostumisen kannalta melko pieni. Arvion mukaan tulvavaaraa merkittävästi kasvattavaa jääpatoa ei pääse syntymään.


Hakusana