Etusivu > Uutiset > 2015 > 01 > Perusturva purkaa lääkärijonoja palvelusetelillä

Perusturva purkaa lääkärijonoja palvelusetelillä

(15.01.2015 15:20 Tiina.J Lehtonen / päivitetty 15.01.2015 15:20)

Porin perusturvakeskus varautuu lääkärijonojen purkamiseen yksityisten lääkärien voimin. Päätöksen palvelusetelin käyttöönotosta teki perusturvalautakunta keskiviikon kokouksessaan.

Palvelusetelin turvin porilaiset, ulvilalaiset ja merikarvialaiset pääsevät tarvitsemaansa lääkärihoitoon yksityiselle silloin, kun perusturvan omien terveysasemien lääkärien vastaanottoaikoja ei ole saatavissa kiireellisyysarvion edellyttämässä ajassa.

– Tällaisia tilanteita voi synnyttää lääkärivajaus omassa toiminnassa tai vaikkapa erityiset palvelutarpeen huippujaksot kuten flunssakaudet ja epidemiat, terveys- ja hyvinvointipalveluiden johtaja Esko Karra kertoo.

Arvion hoidontarpeen kiireellisyydestä tekee sairaanhoitaja normaalilla vastaanottokäynnillä. Palveluseteleitä määrätään pääsääntöisesti yksi per hoidontarpeen arviointi.

– Mikäli oireet tai määrätyt tutkimukset vaativat toisen kontrollikäynnin, se voidaan kuitenkin myöntää samalla sopimuksella, osastonhoitaja Hannele Oksanen Luoteiselta lähipalvelualueelta sanoo.

Yhden palvelusetelin arvo on 50 euroa ja sen voimassaoloaika on seitsemän vuorokautta setelin myöntämispäivästä.

– Vastaanottoaika on hyvä varata heti palvelusetelin saatuaan, jotta hoito ehditään toteuttamaan loppuun palvelusetelin voimassaoloaikana, Oksanen muistuttaa.

Mikäli potilas ei halua käyttää saamaansa palveluseteliä, hänen tulee ottaa yhteyttä oman terveysasemansa ajanvaraukseen, jolloin tarvittava hoito tarjotaan terveyskeskuksesta. Hoitoa terveyskeskuksessa joutuu odottamaan palvelusetelihoitoa pidempään.

Palveluseteli käy usealla lääkäriasemalla

Perusturvakeskuksen palvelusetelin voi käyttää Terveystalon, Mehiläisen, Mediporin tai Porin Lääkäritalon lääkäriasemilla.

Aikaa yksityiseltä lääkäriasemalta varatessa tulee kertoa, että hoitoa hankitaan Porin perusturvakeskuksen palvelusetelillä. Hoitoon mennessään potilaan tulee niin ikään ottaa mukaansa omalta terveysasemaltaan saamansa palveluseteliin liittyvät asiakirjat.

Kuntalaiset pääsevät vertailemaan eri palvelutuottajien hintaa, omavastuuosuutta ja palveluun pääsyn kestoa palveluseteliportaalissa, joka löytyy osoitteesta https://palse.fi. Samassa osoitteessa onnistuu niin ikään saadun palvelusetelin toteutumisen seuranta ja käyttämättä olevien palvelujen selailu. Lisäksi portaalissa on nähtävissä muiden palvelunsaajien tyytyväisyys palveluntuottajakohtaisesti.

Ennen Poria palvelusetelin käyttöä on kokeiltu lääkäripalveluissa muun muassa Jyväskylässä, Tampereella ja Hyvinkäällä.

Perusturva kattaa palveluseteleistä aiheutuvat kustannukset rahoilla, jotka ovat säästyneet täyttämättä jääneistä lääkäriviroista. Vielä ei tiedetä, kuinka paljon seteleitä lopulta myönnetään, sillä sen osoittaa yksinomaan tarve.
Porin perusturvalautakunta on edellyttänyt päätöksessään niin ikään palvelusetelin käytön raportointia.


Hakusana