Etusivu > Uutiset > 2015 > 01 > Pori hakee vapaaehtoistyöntekijöitä saattohoitoon

Pori hakee vapaaehtoistyöntekijöitä saattohoitoon

(15.01.2015 14:46 Tiina.J Lehtonen / päivitetty 15.01.2015 14:46)

Porin perusturvakeskus ja Porin evankelisluterilainen seurakuntayhtymä hakevat saattohoidon vapaaehtoistyöntekijöitä. Koulutuksen jälkeen he tulevat toimimaan saattohoidossa olevan potilaan ja hänen läheistensä rinnalla kulkijoina yhteistyössä hoitohenkilökunnan kanssa.

Käytännössä vapaaehtoistyötä tehdään kuntoutus- ja sairaalapalveluiden kotisairaalan toiminta-alueella kuten saattohoidettavien kodeissa, arviointiyksiköissä sekä laitoksissa ja hoitoyksiköissä.

– Vapaaehtoistyö tulee siten kytkeytymään perusturvan kaikkien palvelualojen toimintaan, osastonhoitaja Ritva Miinalainen sanoo.

Porin perusturvakeskuksen sairaalapastori Eeva-Riitta Koivisto sanoo, että parhaimmillaan vapaaehtoinen voi auttaa kuolemaan valmistautumisessa ja sen hyväksymisessä.

– Ihminen kaipaa toista ihmistä rinnalleen elämänsä viimeisinä aikoina ja päivinä. Vapaaehtoistyöntekijä voi olla kuolevan ihmisen ja hänen läheisensä tukena kuoleman ja surun kohtaamisessa. Parhaimmillaan saattohoidon vapaaehtoistyöntekijät tuovat läsnäolollaan kuolevalle lohdutusta ja toivoa.

Saattohoidon vapaaehtoistyötä on tehty monessa kunnassa jo parin vuosikymmenen ajan. Porissa ajatus toiminnan käynnistämisestä lähti Yhteisvastuukeräyksestä, jonka kohde kotimaassa saattohoito viime vuonna oli. Saattohoitoa tarvitsee Porin perusturvakeskuksen alueella noin 100 potilasta vuodessa.

Saattohoidon vapaaehtoisena oleminen edellyttää vapaaehtoiselta saattohoidon eettisten perusteiden ja suositusten tuntemista, kykyä kohdata kuolemaa ja surua sekä vapaaehtoistoiminnan yleisten periaatteiden ja vapaaehtoisen saattohoitotyön lakien ja asetusten tuntemusta. Muun muassa näitä asioita käydään läpi osana vapaaehtoisten perehdytystä.

Saattohoidon vapaaehtoistoimintaan tullaan haastattelun ja koulutuksen kautta. Lisäksi käytetään 3–4 kuukauden mittaista koeaikaa, jonka jälkeen käydään palautekeskustelu. Vapaaehtoisia tuetaan lisäksi säännöllisten tapaamisten ja työnohjauksen kautta. Ne antavat mahdollisuuden luottamukselliseen kokemusten vaihtoon ja keskinäiseen tukeen sekä vahvistavat vapaaehtoisen roolia ja auttavat sitoutumisessa vaativaan vapaaehtoistoimintaan.

Porin perusturvakeskus ja Porin evankelisluterilainen seurakuntayhtymä järjestävät saattohoidon vapaaehtoistyön aloitustilaisuuden Porin seurakuntakeskuksen tiloissa 29. tammikuuta kello 18. Vapaaehtoisten haastattelut ja koulutus toteutetaan helmi–maaliskuussa.


Hakusana