Etusivu > Uutiset > 2015 > 01 > Pori tarjoaa päiväkotilapsille ilmaiset ksylitolipastillit

Pori tarjoaa päiväkotilapsille ilmaiset ksylitolipastillit

(22.01.2015 13:31 Tiina.J Lehtonen / päivitetty 22.01.2015 13:31)

Vuoden 2015 tammikuusta alkaen Porin seudun päivähoitoikäisillä on ollut syytä hymyyn. Ruokailun jälkeen päiväkodeissa napataan ksylitolipastilli kaksi kertaa päivässä. Uusi käytäntö koskee lähes 3500 lasta Porissa, Ulvilassa ja Merikarvialla.

Ksylitolipastillit päiväkodin lapsille tarjoaa Porin perusturvakeskuksen suun terveydenhuolto. Happohyökkäykset katkaistaan pureskeltavien ksylitolipastillien avulla kahdesti päivässä aterioiden jälkeen.

- Laajuudessaan tämä on Suomen isoin juttu. Helsingissä päiväkotilapset saavat ksylitolipastillin kerran päivässä. Meillä ksylitolipastillin saavat porilaisten päiväkotilasten lisäksi ulvilalaiset ja merikarvialaiset. Ja vieläpä kahdesti päivässä, iloitsee hammashoitaja Kirsi Vonk.

Sinnikästä työtä terveiden hampaiden hyväksi Ksylitolipastillien hankinnan ja uuden käytännön takana on iso joukko aktiivisia ihmisiä. Hankkeen puuhanaisena toiminut Vonk kokee tehneensä työtä ensisijaisesti lasten vanhempien pyynnöstä.

- Sain lähes päivittäin yhteydenottoja sähköpostitse lasten vanhemmilta. Kadullakin monet pysäyttivät ja kyselivät ksylitolipastillien perään. Pienten lasten isät ja äidit ihmettelivät Porin alueen päiväkotien kirjavia käytäntöjä tässä asiassa. Niinpä päätin tarttua toimeen, kertoo Vonk.

Vonkin sinnikäs työ palkittiin ja hanke nytkähti eteenpäin, kun ksylitolipastillien jakaminen sai vihreää valoa kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkoselta. Ksylitolipastillit kuuluvat nyt Porin seudun päiväkotien rutiineihin koko vuoden 2015 ajan.

- Koin, että tämä lasten arkea koskeva asia täytyy hoitaa kuntoon. Kun hankinta hoidetaan keskitetysti, kaikki lapset ovat samassa asemassa, sanoo Luukkonen.

Ksylitolin käyttö on helppo ja hyvänmakuinen tapa hoitaa hampaita, vaikka se ei luonnollisestikaan korvaa hampaiden harjausta. Porin perusturvan johtava ylihammaslääkäri Pauliina Hietasalon mukaan ksylitoli on hyvä lisä päivittäiseen hammashoitoon.

- Näin sosiaali- ja terveysministeriön suosituksen mukainen toiminta siirtyy käytäntöön. Lisäksi on tärkeää oppia hampaiden hoitoon liittyvät tottumukset jo varhain. Päivähoidossa juurrutetut hyvät tavat siirtyvät usein myös kotiin, summaa Hietasalo uuden käytännön etuja.


Hakusana