Etusivu > Uutiset > 2015 > 02 > Lepakot pääosassa Luontotalo Arkissa

Lepakot pääosassa Luontotalo Arkissa

(04.02.2015 08:29 Tiina.J Lehtonen / päivitetty 04.02.2015 08:29)

Luontotalo Arkissa avautui näyttely lepakoista. Näyttely on avoinna 3.2.-14.6.2015.

Lepakot herättävät ristiriitaisia tunteita. Euroopassa nahkasiipiä on pidetty verenimijöinä ja paholaisen kätyreinä. Kiinassa ne ovat onnen symboleita, Japanissa kaaoksen ja epäonnen tuojia.

Lepakot ovat ainoita aidosti lentokykyisiä nisäkkäitä. Lajeille tunnusomainen kaikuluotauskyky on tehnyt mahdolliseksi suunnistamisen läpi yön pimeyden.

Maailman noin 1200 lepakkolajin joukkoon kuuluu valtava kirjo niin hedelmiä, hyönteisiä kuin lihaakin ravintonaan käyttäviä lajeja harvalukuisia verenimijöitä unohtamatta. Tunnetuimpia kuvitteellisia lepakkohahmoja länsimaissa lienee vampyyrilepakoista vaikutteita saanut Dracula.

Lepakkoilua ja vampyyreitä

Hiihtoloman lasten työpajassa tavataan iltahämärän kiitäjät eli pirun pääskyset kerrankin päiväsaikaan perjantaina 20.2. klo 11–15. Askartele oma versiosi vaikkapa Napapiirin pohjanlepakoista tai Keski-Amerikan verivampyyreistä. Tutustu lepakoiden uskomattomaan suuntavaistoon detektorin avulla. Pajan hinta 5 euroa.

Lähteäkö talveksi etelään vai ei? – lepakot muuttavat

Lintujen tapaan myös lepakot voidaan jakaa joko paikallisiin tai muuttaviin lajeihin. Lepakoiden on havaittu lentävän jopa tuhansien kilometrien matkaa lisääntymis- ja talvehtimisalueidensa välillä. Satakunnassa ilmiötä on tutkittu vuosien 2012–2014 aikana. Biologi Asko Ijäs Turun yliopistosta kertoo muuttavien lepakkolajien elintavoista sekä esiintymisestä Satakunnassa luennollaan tiistaina 24.2. klo 14–16. Luento on osa Museosta virtaa varttuneille, Seniori-iltapäivien ohjelmaa. Iltapäiväkahvi 2 euroa.

Lepakot populäärikulttuurissa

Lepakot-näyttelyssä järjestetään kaksi opastettua kierrosta kevään aikana: 18.3. ja 15.4. kello 18-20. Kierroksilla tutustutaan myös lepakoiden viihteelliseen puoleen. Näyttelykierroksen jälkeen katsotaan Dracula- vanha vampyyri elokuva vuodelta 1931. Tämä kauhuelokuvien klassikko nautitaan paholaisenhillon ja pienen purtavan kera. Pääsymaksu 10 euroa.


Hakusana