Etusivu > Uutiset > 2015 > 02 > Myyjät estävät harvoin alaikäisen rahapelin

Myyjät estävät harvoin alaikäisen rahapelin

(26.02.2015 16:39 Saija Laaksovirta / päivitetty 26.02.2015 16:39)

Alaikäisen peli rahapelikoneella keskeytetään kaupoissa, pelisaleissa, huoltoasemilla ja kioskeilla harvoin, ilmeni Porin perusturvakeskuksen ehkäisevän päihdetyön Pakka -toiminnan pelikokeissa.

Täysi-ikäiset, mutta nuoren näköiset koepelaajat yrittivät pelata rahapeliautomaateilla. Vain vajaassa neljässä prosentissa tapauksista myyjät estivät yrityksen, kysyen henkilöpapereita. Kokeet tehtiin joulukuun 2014 aikana Porissa, Ulvilassa ja Merikarvialla yhteensä 52 pelikohteessa. Yksittäisiä pelikokeita oli 156.

Ehkäisevän päihde- ja mielenterveystyön koordinaattori Sari Ilvonen Porin perusturvakeskuksesta pitää tuloksia valitettavan huonoina. Hän arvioi, että rahapeliautomaattien heikkoon valvontaan vaikuttaa rahapelien pelaamisen ikärajan nosto 15 vuodesta 18 vuoteen, sillä se on suhteellisen tuore asia Suomessa.

– Rahapelaaminen näkyy laajalti arkisissa ympäristöissä, eikä sitä mielletä samalla tavalla haitalliseksi ja riippuvuutta aiheuttavaksi kuin vaikkapa alkoholia. Samasta syystä myöskään ympäristö ei aiheuta paineita rahapelien kontrolloinnille, etenkään yksittäisen myyjän kohdalla.

Ilvonen kertoo, että Raha-automaattiyhdistys (RAY) pitää kuitenkin valvontaa erittäin tärkeänä ja toistuva valvomattomuus voi aiheuttaa sopimuksen purkamisen eli peliautomaatin poistamisen sijoituspaikasta.

Kuluvalla viikolla Porin seudulla testattiin myös rahapeliarpojen ikärajavalvontaa. 56 rahapeliarvan ostoyrityksestä 34 prosenttia päättyi henkilöllisyystodistuksen kysymiseen.

Alueellisen kehittämisen tueksi kerätään nyt kuntalaisten kokemuksia ja mielipiteitä rahapelaamisesta sekä rahapeliongelmiin tarjotusta avusta. Kaikille Porin seudun asukkaille avoin rahapelaamiseen ja rahapeliongelmiin liittyvä kysely on avoinna 15. maaliskuuta saakka. Linkki kyselyyn löytyy osoitteesta http://www.porinpakka.fi/ajankohtaista.


Hakusana