Etusivu > Uutiset > 2015 > 02 > Satakunnan sote-uudistuksesta aiesopimus

Satakunnan sote-uudistuksesta aiesopimus

(17.02.2015 14:37 Saija Laaksovirta / päivitetty 17.02.2015 14:37)

Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistuksen toteuttamisesta Satakunnassa on laadittu aiesopimus.

Sopimus koskee periaatteita, joilla valmistelu käynnistetään hallituksen eduskunnalle joulukuussa antaman sote-järjestämislain toteuttamiseksi. Siinä esitetään, miten Satakunnassa tulee edetä palvelurakenteen uudistamiseksi. Sopimuksessa määritellään muun muassa valmistelun tavoitteita, organisointia, aikataulutusta, resursseja ja muita toimintaa ohjaavia rajauksia.

Aiesopimusta valmistelemassa on ollut työryhmä, johon ovat kuuluneet kaupunginjohtajat Jaana Karrimaa Harjavallasta, Paavo Karttunen Kankaanpäästä ja Jyrki Peltomaa Huittisista, apulaiskaupunginjohtaja Aulis Laaksonen Porista, sosiaali- ja terveysjohtaja Antti Parpo Raumalta sekä johtaja Ahti Pisto Satakunnan sairaanhoitopiiristä. Esitys työryhmän asettamisesta tehtiin lokakuussa 2014 Porissa kokoontuneessa Satakunnan kuntien ja sairaanhoitopiirin edustajista kootussa seminaarissa.

Työryhmä esittää, että kunnat ja sairaanhoitopiiri hyväksyvät aiesopimuksen. Sopimus on tarkoitus allekirjoittaa maaliskuun alkupuolella pidettävässä seminaarissa, joka samalla olisi valmisteluprosessin lähtölaukaus ja hankkeen ohjausryhmän ensimmäisen kokoontuminen.

Työryhmän koollekutsujana toiminut Laaksonen sanoo, että sopimus on kirjoitettu siitä lähtökohdasta, että laki hyväksytään ainakin päärakenteeltaan esityksen mukaisena. Lain säätämiseen liittyy epävarmuustekijöitä. Aikataulu on kriittinen. Eduskunnan tulisi hyväksyä lakiesitys sellaisessa muodossa, että se läpäisee edellytykset myös perustuslain kannalta arvioiden vielä ennen kuin eduskunta jää vaalilomalle maaliskuun puolivälissä. Esitykset, joita ei siihen mennessä ennätetä hyväksyä raukeavat ja uuden hallituksen pitää aloittaa työ alusta.

Jos lakiesitys raukeaa, on Satakunnan kuntien ja toimijoiden tärkeää arvioida uusi tilanne yhdessä ja linjata, käynnistetäänkö maakunnassa omaehtoinen palvelurakenteen uudistaminen muun muassa kiireellisten integraatiotavoitteiden toteuttamiseksi.

Aiesopimuksen mukaisesti tulevaa valmistelua Satakunnassa ohjaa maakunnan kuntien ja sairaanhoitopiirin edustajista koottu ohjausryhmä. Valmistelua ja alueellista koordinaatiota tukemaan asetetaan lisäksi kuusijäseninen työvaliokunta, jonka jäseninä toimivat maakunnan seutukeskuskuntien johtajat tai heidän määräämänsä muu viranhaltija ja sairaanhoitopiirin edustaja.

Varsinaisesta valmistelun käytännön toteuttamisesta vastaa valmisteluryhmä, joka kootaan maakunnan kuntien ja kuntayhtymien asiantuntijoista. Taustatuekseen he saavat asiantuntijaryhmän, joka muodostuu kuntien, sote-kuntayhtymien ja yhteistoiminta-alueiden erikseen nimettävistä yhdyshenkilöistä.

Jos järjestämislaki hyväksytään eduskunnassa vielä näiden valtiopäivien aikana, käynnistyy Satakunnan tuottamisvastuualueen valmistelun rinnalla myös valmistelu kolmen maakunnan yhteisen sote-alueen kuntayhtymän perustamiseksi ja sen ohjausjärjestelmän rakentamiseksi. Sote-alueen valmistelun ensimmäinen edustajakokous on suunniteltu pidettäväksi 11. toukokuuta 2015 Turussa.

Uusien sote-alueiden on lakiesityksen mukaan tarkoitus aloittaa toimintansa vuoden 2016 alussa. Palvelujen tuottamisesta vastaavien kuntayhtymien tuotanto alkaa vuoden 2017 alusta.


Hakusana