Etusivu > Uutiset > 2015 > 03 > Pääsiäinen tulee - viherpeukalot esiin

Pääsiäinen tulee - viherpeukalot esiin

(30.03.2015 12:42 Saija Laaksovirta / päivitetty 30.03.2015 12:48 Tiina.J Lehtonen)

Kesään valmistautuminen on alkanut. Satakunnan Vihertietokeskus antaa neuvoja innokkaille puutarhureille aina hyötyviljelystä sisäkukkien hoitoon.

Kasvihuoneiden lämpöön on kylvetty jo ensimmäiset kukat, puiden ja puistojen hoitotyöt on aloitettu. Kuten puistoissa, myös kotipuutarhoissa ja -pihoilla on aika toivottaa kesä tervetulleeksi.

kuva Kuva: Saija Laaksovirta


Juuri nyt puutarhoissa ja viheralueilla talven jäljet siivotaan pois. Hiekoitussepeli kannattaa haravoida pois viheralueilta, sillä se ei painu kovin syvälle maahan ja saattaa näin tylsistyttää kesällä ruohonleikkurin terän. Kasvien kuntoa tarkastellaan, puita ja pensaita leikataan ja siistitään. Hoitotöiden lomassa voi jo istuttaa narsisseja lämpimään paikkaan. Orvokit ovat kevään väripilkkuja, jotka kestävät myös kylmää. Viileään paikkaan voi kylvää jo omia taimia. Sisäkukkia, kuten pelargonioita sopii leikata ja viherkasvien multien vaihtaminen on ajankohtaista juuri nyt.

Vinkki: Muista, ettei multaa vaihtaessa kannata sijoittaa kasvia suurempaan ruukkuun, sillä silloin kasvi kasvattaa ensin juuriaan ja kestää pitkään, ennen kuin se puhkeaa kukkaan.

Kotipuutarhoissa leikataan nyt koristepensaita ja omenapuita. Alkukeväästä on hyvä tarkastaa puiden, pensaiden ja kasvien kunto talven jäljiltä.

Vinkki: Kevät on puiden leikkaamisen aikaa, mutta mitä tahansa puuta ei kannata katkoa vielä. Kirsikkapuun ja koivun leikkuu kannattaa jättää syyspuolelle. Kasvin nestettä vuotaa leikatessa paljon näin keväällä.

Mistä aloittaa?

Jos oman puutarhaharrastuksen aloittaminen on mielessä, lähde liikkeelle siitä mistä olet itse kiinnostunut. Taimikasvatus on helppoa aloittelijalle, paprikaa tai tomaattia voi kasvattaa siemenistä itse. Pikkutaimia on helppo ostaa ja kasvattaa itse. Pihan koristelu kannattaa suunnitella ensin. Alkuinnostuksesta huolimatta, istu alas ja mieti kasvien valintaa, älä hanki lyhytikäisiä kasveja tai kyllästyttäviä terassiruukkuja.

– Kevät on ihanaa aikaa puutarha-alalla, kun kaikki on vielä edessä ja suunnitelmia saa tehdä rauhassa, iloitsee neuvontahortonomi Pirjetta Sipiläinen-Salo.

Satakunnan vihertietokeskuksesta ja puistotoimesta annetaan ammattimaisia neuvoja parhaan tuloksen saavuttamiseksi. Vihertietokeskuksen nettisivuilta löytyy myös monipuolista tietoa puutarhan hoidosta.

Satakunnan Vihertietokeskus täyttää toukokuussa 20 vuotta.


Hakusana