Etusivu > Uutiset > 2015 > 04 > Koulujen ruokahävikin hyödyntämistä testataan asukastuvilla

Koulujen ruokahävikin hyödyntämistä testataan asukastuvilla

(22.04.2015 10:58 Tiina.M Toivonen / päivitetty 22.04.2015 10:59)

Porin kaupungin asukastuvilla ryhdytään jakamaan kouluilta ylijäänyttä ruokaa ruoka-avun tarpeessa oleville henkilöille. Ruokaa on jaossa Pormestarinluodon, Sampolan ja Pihlavan asukastuvilla arkisin noin kello 13-14.

Nuorten työpaja noutaa ylijääneen ruuan heti kouluruokailun päätyttyä ja kuljettaa sen asukastuville jaettavaksi. Maksutonta ruokaa on jaossa niinä päivinä, kun sitä on jäänyt kouluruokailusta ylitse. Ruokaa jaetaan asiakkaan omaan astiaan ja se on tarkoitettu syötäväksi kotona viipymättä.

Ruokahävikin hyödyntäminen lisää ravinteiden kierrätystä

Osa porilaisista koulukeittiöistä on jo pitkään luovuttanut ylijäämäruokaa suoraan hyväntekeväisjärjestöille. Nyt on tarkoitus laajentaa koordinoidusti ruokahävikin hyödyntämiseen tähtäävää toimintaa.

Nyt alkanut kokeilu kestää 29.5. saakka. Tänä aikana kerätään tietoa ja kokemusta koulujen ruokahävikin määristä, lämpötilojen säilymisestä kuljetuksen aikana, jakelun toteuttamisesta ja ruuan kysynnästä. Ruoka tulee kokeilun aikana Kuninkaanhaan, Käppärän ja Itä-Porin kouluilta sekä Noormarkun yhtenäiskoululta.

Kokeilun järjestää Porin kaupungin ja Ympäristöministeriön yhteisesti rahoittama Ravinnepankki – ruokahävikin ravinteet hyötykäyttöön –hanke , jota toteutetaan ympäristöviraston johdolla vuosina 2015-2016. Hankkeessa paneudutaan ruokahävikin vähentämiseen ja hyödyntämiseen sekä ravinteiden kierrättämiseen, sekä testataan näihin liittyviä uusia menetelmiä.

Haaste elintarvikealan toimijoille

Porin kaupunki haastaa omien keittiöidensä ohella myös muut laitoskeittiöt sekä ravintolat, elintarvikemyymälät ja elintarvikkeiden tuottajat lahjoittamaan toiminnassaan ylijäävää syömäkelpoista ruokaa jaettavaksi hankkeen kautta eteenpäin. Lahjoittajiksi on jo lähtenyt muutamia WinNovan toimipisteitä, kuten Ravintola Liisanpuisto, joka lahjoittaa päivittäisestä lounasmyynnistään ylijäävän ruuan. Säädösten mukaan kerran tarjolla ollutta ruokaa ei saa laittaa tarjolle toistamiseen, mutta ruokajätteeseen heittämisen sijaan se voidaan luovuttaa hyväntekeväisyyteen.Hakusana