Etusivu > Uutiset > 2015 > 04 > Monta tapaa maksaa pysäköinnistä

Monta tapaa maksaa pysäköinnistä

(16.04.2015 15:03 Saija Laaksovirta / päivitetty 17.04.2015 08:55)

Perinteinen lippuautomaatti on helppokäyttöinen, älypuhelinsovellukset kasvattavat suosiotaan.

Porin kaupungissa pysäköintimaksun voi maksaa Parkman- ja Easypark -älypuhelinsovelluksilla, sekä perinteistä lippuautomaattia käyttäen. Myös pysäköintilupien käyttö on yleistä ja ilmaistakin parkkitilaa löytyy.

Toisin kuin monissa kaupungeissa, Porissa lippuautomaatista voi ostaa pysäköintiaikaa päivienkin päähän, tiettyä tuntirajoitusta ei ole.

Lippuautomaattien käyttö perustuu kolmeen vyöhykkeeseen:

1-vyöhykkeen lipulla voi pysäköidä auton mihin tahansa kaupungin vyöhykkeelle kaupungissa, maksetun ajan puitteissa.
2-vyöhykkeen lipulla voi pysäköidä 2- ja 3-vyöhykkeelle, mutta ei 1-vyöhykkeelle eli aivan keskustaan.
3-vyöhykkeen lippu oikeuttaa pysäköimään vain 3-vyöhykkeen parkkipaikoille.

Sovellukset ja luvat suosiossa

Älypuhelinsovellukset ovat nopea tapa maksaa pysäköintimaksu, sekä jatkaa pysäköintiaikaa tarpeen vaatiessa. Maksun voi hoitaa ajasta ja paikasta riippumatta. Pysäköintisovellusta käyttäessä tulee auton tuulilasista löytyä Parkman- tai Easypark -tunnustarra. Näin pysäköinnintarkastajat osaavat tarkistaa maksun ja pysäköintiajan oikeasta sovelluksesta.

– Sovelluksia käyttäessä kannattaa katsoa tarkkaan mille tielle ja vyöhykkeelle pysäköi, jos sovellus ei heti tunnista paikkaa, vinkkaa pysäköinnintarkastaja Marleena Ehtamo.

Pysäköintilupia voi myös ostaa Porinasta. Keltainen lupalappu oikeuttaa kahden tunnin pysäköintiin keskusta-alueella 40 euron kuukausimaksulla. Valkoinen kokopäivä-lupa on tarkoitettu käytettäväksi isommilla, syrjäisemmillä parkkipaikoilla. Kuukauden lipuke kustantaa 20 euroa, eikä sillä sovi pysäköidä keskusta-alueelle. Pysäköintilupia saavat ostaa kaikki.

Ilmaiset parkkipaikat täyttyvät nopeasti, mutta parkkipaikan löytää varmasti jos jaksaa kävellä hieman kauempaa. Pysäköinnin tarkastaja Maria Ikävalko muistuttaa, että myös parkkikiekolla pärjää keskustassa.

– Suosittelen hyödyntämään 15 minuutin aikarajallisia parkkipaikkoja nykyistä enemmän.

Pysäköinnintarkastajat tekevät työtään asiakkaan ehdoilla. Virheliikkeitä ei väijytä ja pysäköintilipukkeita etsitään viimeiseen asti. Tällä hetkellä Porin kaupungin pysäköintivirhemaksu on 45 euroa, mutta toisinaan selvitään huomautuksella. Pysäköinnintarkastajat kannustavat tutustumaan pysäköintimerkkeihin tarkasti sekä huolehtimaan parkkikiekon ja -lappujen hyvästä näkyvyydestä.

kuva Mikäli pysäköintilappu on väärin päin, voidaan kääntöpuolen sarjanumeron avulla selvittää asia jälkikäteen. Kuva: Saija Laaksovirta


Hakusana