Etusivu > Uutiset > 2015 > 04 > Noormarkussa paljastetaan uusi julkinen veistos

Noormarkussa paljastetaan uusi julkinen veistos

(21.04.2015 09:05 Tiina.J Lehtonen / päivitetty 22.04.2015 12:57 Saija Laaksovirta)

Markun päivänä 25.4. huipentuu Suomalaisen Markku-liiton nelivuotinen urakka, kun Noormarkussa paljastetaan liiton tilaama julkinen veistos.

Alvar Gullichsenin ja Klaus Nyqvistin suunnittelema lähes 14 metriä pitkä ja neljä metriä korkea terästeos on nimeltään Ukk'ram - Salaperäinen alus. Teoksen on valmistanut Henrik Helpiö.

Aluksen saapuminen Noormarkkuun alkoi hahmottua viitisen vuotta sitten, kun Markku-liiton aikaisempi kotikunta Noormarkku oli yhdistynyt Porin kanssa.

- Markku-liiton näkökulmasta kuntaliitos tuntui aluksi ongelmalta. Siinähän tuntui katoavan jotakin yhdistyksemme tarinasta. Pian huomasimme miettivämme laajemminkin, miten yhteisöt selviävät muutoksista, jotka liittyvät niiden olemassaolon perusteisiin ja yhteisöllisyyden kokemukseen, kertoo Markku-liiton puheenjohtaja Markku Rimpelä.

Markku-liitossa syntyi idea taideteoksesta, joka kertoisi yhteisön selviämisen tarinaa. Hyväksi uudeksi kodiksi osoittautunut Pori suhtautui ideaan myönteisesti ja uomiinsa asiat menivät, kun Markkujen ja taiteilija Alvar Gullichsenin tiet kohtasivat alkuvuodesta 2013.

- Ajatus myyttisestä aluksesta syntyi Suomenlinnan telakan kelluvista rautaporteista. Ryhdyimme suunnittelemaan alusta Klaus Nyqvistin kanssa lyijykynäpiirroksen pohjalta. Tarina taas syntyi yhdessä Markkujen kanssa. Teos kutsuu kaikkia pohtimaan ihmiskunnan tilaa, ihmisen ja luonnon välistä suhdetta sekä vastuutamme tulevaisuudesta planeetallamme, kertoo Gullichsen.

- Tämä veistosprojekti on ollut ehdottomasti sujuvin julkisen teoksen syntymatka, jonka olen kokenut. Suuntaviivat olivat nopeasti selvät ja projekti eteni hyvin kaupungin ja Markku-liiton yhteisessä työryhmässä. Kaupungin tekniselle palvelukeskukselle osoitan ison kiitoksen hyvästä sitoutumisesta tähän taideprojektiin, sanoo Porin kaupungin kulttuurijohtaja Jaana Simula.

Teoksen rahoituksen on hankkinut Suomalainen Markku-liitto. Lahjoittajat ovat Svenska Kulturfonden i Björneborg, A. Ahlström Kiinteistöt Oy, Suomalaisen Markku-liiton jäsenet ja Suomalainen Markku-liitto ry. Porin kaupunki osallistui antamalla sijoituspaikan ja tekemällä tarvittavat maanrakennustyöt.

Päivän ohjelma alkaa Me tehdään se yhdessä -seminaarilla Teknologiakeskus Pripolissa, jossa teemana on yhteisöllisyys. Kaksituntinen seminaari alkaa kello 11.00 ja on kaikille avoin. Paikkoja on vapaana rajoitetusti. Puhujina ovat muun muassa vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet ja ohjaaja-kirjailija Juha Hurme.

Paljastustilaisuus järjestetään Noormarkussa (Finpyyntie 18) lauantaina 25.4. kello 15.00. Tilaisuus on avoin kaikille. Pääpuhujana tilaisuudessa on professori Esko Valtaoja. Tilaisuuden lopuksi teos lahjoitetaan Porin kaupungille. Vastaanottajana toimii kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen.


Hakusana