Etusivu > Uutiset > 2015 > 05 > Lastensuojelun vapaaehtoiset lasten ja nuorten turvana

Lastensuojelun vapaaehtoiset lasten ja nuorten turvana

(08.05.2015 13:09 Saija Laaksovirta / päivitetty 08.05.2015 13:09)

Perusturvan alueelta vapaaehtoistyössä on mukana yhteensä noin 80 tukihenkilöä ja -perhettä.

Tukea, välittämistä ja läsnäoloa. Näihin perusasioihin perustuu lastensuojelun vapaaehtoinen auttamistyö, sanoo sosiaaliohjaaja Piia Kotikivi Porin perusturvakeskuksen lastensuojelun avohuollosta. Auttamistyö edistää lasten ja nuorten hyvinvointia sekä tukee ja täydentää sosiaalialan ammatillista työtä.

– Tukihenkilön roolina on olla lapselle tai nuorelle aikuisen malli – kodin ulkopuolinen kuuntelija, keskustelija ja turvallinen aikuinen, jonka kanssa voi toimia ja harrastaa lapselle tai nuorelle mieleisiä asioita, Kotikivi kertoo.

Tukihenkilö ja tuettava tapaavat yleensä viikon tai kahden välein, noin parin tunnin ajan. Myös tukiperheissä lapsen vierailutahti on säännöllinen, esimerkiksi yksi viikonloppu kuukaudessa.

– Jokainen voi valita itselleen sopivan auttamismuodon ja sitoutumisen asteen omien voimavarojensa mukaan, Kotikivi sanoo.

Kotikivi kuvaa lastensuojelun vapaaehtoistoimintaa antoisaksi ja sopivan niille, jotka pitävät lapsista ja haluavat jakaa arkeaan tuettavien lasten kanssa. Tuettavat lapset ovat lastensuojelun asiakkaita ja yleensä leikki- tai kouluikäisiä. Heidän elämäntilanteensa vaihtelevat.

Satakunnan lastensuojelun kehittämisyksikkö kouluttaa tukiperheitä ja Mannerheimin lastensuojeluliitto vapaaehtoisia tukihenkilöitä. Tukihenkilöksi voi ryhtyä myös ilman koulutusta ottamalla yhteyttä sosiaalitoimeen.

Työn alettua kullekin vertaisryhmälle järjestetään koulutusta pari kertaa vuodessa. Tukihenkilöiden, tukiperheiden ja vapaaehtoisten tapaamisvalvojien seuraava yhteinen koulutuspäivä pidetään Porissa tulevana lauantaina 9. toukokuuta. Sen järjestelyistä vastaavat yhteistyössä Porin perusturvakeskuksen lastensuojelu ja Satakunnan lastensuojelun kehittämisyksikkö.

– Kerta on toinen näin isossa mittakaavassa, Kotikivi kertoo.


Hakusana