Etusivu > Uutiset > 2015 > 05 > Pori haluaa vahvistaa lapsiystävällisen kaupungin imagoaan

Pori haluaa vahvistaa lapsiystävällisen kaupungin imagoaan

(11.05.2015 16:08 Tiina.J Lehtonen / päivitetty 11.05.2015 16:10)

Lasten ja nuorten kaupunki Pori liittyy Unicefin Lapsiystävällisten kaupunkien joukkoon vuoden 2016 alussa, päätettiin kaupunginhallituksen kokouksessa maanantaina.

Lapsiystävällinen kunta –toimintamallin tarkoitus on kannustaa ja tukea kuntia lapsen oikeuksien toteuttamisessa. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että lapsia kohdellaan tasa-arvoisesti kunnan asukkaina. Heidät otetaan mukaan palvelujen suunnitteluun, arviointiin ja kehittämiseen. Lapset ja nuoret ovat lähiyhteisönsä arvokkaita jäseniä, joten heidät myös halutaan toimimaan kansalaisyhteiskunnassa.

- Lapsiystävällisyys on strateginen painopisteemme, joten on luontevaa, että kaupunki on asiassa aktiivinen muutenkin kuin oman toiminnan kautta, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola kertoo.

Asia ei ole uusi. Porissa on toimittu lasten ja nuorten asialla jo pitkään lapsi- ja nuorisopoliittinen ryhmä LaNun muodossa. LaNuun kuuluu johtavien viranhaltijoiden lisäksi nuorisovaltuuston edustajia.

LaNu on esimerkiksi porilaisten nuorisopassien (Tiäksää, Ekstiä, Kaistiät) takana. Passeilla yläkouluikäiset nuoret pääsevät liikkumaan sekä elämysten pariin (www.pori.fi/tiaksaa). Lisäksi LaNu on mm. rakentanut lasten ja nuorten osallisuusjärjestelmää usean vuoden ajan. Kouluissa toimivat oppilaskunnat ja niiden pohjalta alueparlamentit. Nuorisovaltuusto on toiminut Porissa jo pitkään ja sen jäsenet osallistuvat useiden lautakuntien toimintaan. Lasten ja nuorten kuulemiseksi järjestetään myös viranhaltijoiden kyselytunteja ja kaupunginhallituksen tapaamisia.

Toimintamallin yhteyshenkilöksi nimettiin Porin kaupungilta strategiapäällikkö ja LaNun jäsen Tomi Lähteenmäki.

– Keskeisimpiä tavoitteitamme ovat juuri lasten ja nuorten liikkumattomuuden vähentäminen, monipuolisten harrastusmahdollisuuksien tarjoaminen, osallisuuden ja vaikuttamismahdollisuuksien lisääminen, päihteettömyyden edistäminen sekä terveelliset ja turvalliset toimintaympäristöt. Unicefin toimintamalli tukee näitä tavoitteita mainiosti, Lähteenmäki sanoo.

Unicefin toimintamalli perustuu kansainväliseen esikuvaan (Child Friendly City), jota Unicef on toteuttanut vuodesta 1996. Suomalainen malli kehitettiin yhteistyössä Hämeenlinnan kaupungin kanssa 2012-2013 ja sen on tarkoitus olla kaikille kunnille avoin vuoden 2015 aikana.


Hakusana