Etusivu > Uutiset > 2015 > 05 > Seksuaalineuvonta tukena vammaispalveluissa

Seksuaalineuvonta tukena vammaispalveluissa

(11.05.2015 10:31 Saija Laaksovirta / päivitetty 11.05.2015 10:31)

Mun oikeus! -ryhmä on ensimmäinen seksuaalineuvontaan liittyvä ryhmä perusturvan vammaispalveluissa.

Seksologian maailmanjärjestön seksuaalioikeudet koskevat kaikkia ihmisiä riippumatta iästä, sukupuolesta, vammasta tai seksuaalisesta suuntautumisesta ja toimivat runkona Porin perusturvakeskuksen Mun oikeus! -ryhmän tapaamisissa.

Tammikuussa 2015 aloittanut ryhmä on koottu vammaispalveluiden asumis- ja työyksiköiden asukkaista ja itsenäisesti asuvista kehitysvammaisista. Ensi syksynä toiminta täydentyy ryhmällä, jossa vammaispalveluiden asiakkaat tuottavat materiaalia ja kouluttavat henkilökuntaa ajatuksella "mitä sinun tulisi tietää minusta".

Seksuaalineuvojat Anni Varheenmaa ja Piia Vuorenoja sanovat, että vaikka vammaistyössä seksuaalisuus on viime aikoina noussut jonkin verran keskusteluun, se on aiheena arka niin henkilökunnalle kuin vanhemmillekin.

– Lisätietoa tarvitaan eniten seksuaalisuus-käsitteen laajentamiseen. Tunteita herättävien tilanteiden käsitteleminen on myös tärkeää.

Kuten minkä tahansa tiedon, myös seksuaalisuuteen liittyvän sanaston ja merkitysten ymmärtäminen vaihtelee yksilöittäin. Mun oikeus! -ryhmässä tärkeitä aiheita kaikille ovat kuitenkin seksuaalisuus, ihmissuhteet, ehkäisy, sukupuolitaudit, turvataidot ja tunteiden käsittely.

Varheenmaan ja Vuorenojan mukaan monella ryhmäläisellä on teemoista enemmän tietoa kuin äkkiseltään voisi olettaa. Tätä tiedon määrää halutaan tuoda esiin vammaispalveluiden toimistoon (Otavankatu 3, Pori) 4. kesäkuuta koottavassa näyttelyssä.

Mun oikeus! -ryhmä on ensimmäinen perusturvan vammaispalveluissa koskaan toiminut seksuaalineuvontaan liittyvä ryhmä. Myös seksuaalineuvojien rooli vammaispalveluissa on melko uusi ja Varheenmaa ja Vuorenoja ovatkin toimineet tehtävissään kokopäiväisesti vasta keväästä 2014. Perusturvaa voidaan kuitenkin pitää yhtenä edelläkävijöistä, sillä seksologien koko maan kattavassa verkostossa kehitysvammaisten henkilöiden kanssa seksuaalineuvonta- tai terapiatyötä tekee vain alle 15 henkilöä.

– Keskeisenä tehtävänämme on tukea asiakkaiden itsetuntoa sekä antaa onnistumisen kokemuksia, Varheenmaa ja Vuorenoja sanovat.


Hakusana