Etusivu > Uutiset > 2015 > 05 > Vahvaa kehitystä kampusalueen ympäristöön, kampukselle innovatiivista teknologiaa ja monitoimisali

Vahvaa kehitystä kampusalueen ympäristöön, kampukselle innovatiivista teknologiaa ja monitoimisali

(21.05.2015 10:00 Saija Laaksovirta / päivitetty 21.05.2015 10:00)

Porin SAMK-kampuksen rakentaminen etenee suunnitelmien mukaan. Opetus uudella kampuksella alkaa syksyllä 2017, jolloin SAMKin kaikki Porin toiminnot ovat samassa paikassa.

Kampukselle maakunnan suurin kokoustila

Yksi suurista kokonaisuuksista on kampuksen yhteyteen rakennettava monitoimisali, joka tulee olemaan Porin ja lähialueen suurin yksittäinen kokoustila. Saliin mahtuu enimmillään 1 300 henkilöä ja se palvelee mm. seminaari-, koulutus-, musiikki- ja urheilutapahtumia.

Laboratorioissa tulevaisuuden teknologiaa

Uuden kampuksen myötä SAMK panostaa vahvasti ajanmukaisiin ja innovatiivisiin laboratorioihin ja muihin oppimisympäristöihin.

Tekniikan aloilla kehitetään oppimisympäristöjä, joissa yhdistyy käytännön osaaminen sekä ajasta ja paikasta riippumaton opiskelu. Virtualisoinnin kautta osa laboratorioiden fyysisistä toiminnoista voidaan simuloida ja tuoda pilvipalveluiden kautta opiskelijan olohuoneeseen.

Informaatioteknologian New Generation Networks-laboratorion verkkoympäristö vastaa tele- ja mobiilioperaattorien toimintaympäristöä, ja valmistaa opiskelijoita toimimaan insinööreinä operaattori- ja laitetoimittajayhtiöissä ja muissa ko. toimialan yrityksissä.

Hyvinvoinnin alalla osaaminen karttuu ihmisen toimintakykyä simuloivien laitteiden avulla. Esimerkkeinä ovat Agelab (ympäristö lapsen tai seniorin kokemana) sekä liikkumis- ja toimintakykylaboratorio, jossa voidaan toteuttaa esimerkiksi kävelyanalyysia. "Kaikkien koti" on esimerkki esteettömyyteen tähtäävästä tuotekehitys-, etäteknologia- ja apuvälineympäristöstä.

Hoitotyössä panostetaan oppimiseen simulaatioympäristöissä, joissa alakohtainen osaaminen ja koko hoitotyön prosessi opitaan todellisuutta simuloivissa käytännön tilanteissa kokemuksellisesti oppien.

Alueen ympäristö kehittyy

Porin kaupunki suunnittelee mittavaa kehitystä kampusalueen lähistöön. Tarkoituksena on, että alueelle muodostuu voimakas, moderni ja kehittyvä elämisen alue. Asemanseudun kehittäminen on valtion ja Porin kaupungin sopimassa kasvusopimuksessa keskeisessä osassa.

Alue sijaitsee alle kilometrin etäisyydellä ydinkeskustasta. Porttaalitunnelin toisella puolella on voimakkaasti kehittyvä sairaala-alue ja urheilukeskus. Kampuksen viereen suunnitellaan matkakeskusta.

Lähialueille työpaikka- ja palvelurakennuksia

Tarkoitus on, että alkuvaiheessa kokonaan kaupungin omistama yhtiö ryhtyy yhdessä alueen muiden kiinteistönomistajien (Porin kaupungin lisäksi Senaatti-kiinteistöt, Liikennevirasto, VR-Yhtymä sekä yksityiset kiinteistönomistajat) kanssa kehittämään aluetta.

Tavoitteena on rakentaa rautatien lähialueelle, ns. Avia-Porin alueelle ja mahdollisesti myös muille lähialueille työpaikka- ja palvelurakennuksia. Ensimmäinen tavoite on, että SAMKin kampuksen valmistuessa alueella olisi vähintään rakenteilla ensimmäinen yritysrakennus. Alueen kehittämissuunnitelma laaditaan myös välittömästi. Valtion ja kaupungin kesken ryhdytään neuvotteluihin kiinteistöjärjestelyistä.


Hakusana