Etusivu > Uutiset > 2015 > 06 > Arkistojen kätköissä

Arkistojen kätköissä

(09.06.2015 13:28 Marleena Lammikko / päivitetty 09.06.2015 15:58)

Kaupungintalon kellarikerroksessa sijaitsee kaupunginarkisto, josta löytyy asiakirjoja ja karttoja 1870-luvulta saakka. Varhaisimmat materiaalit ovat taidokkaasti käsinkirjoitettuja. Aikavälille on mahtunut jos jonkin näköistä tapahtumaa ja lautakuntaa, joiden asiakirjoja säilytetään arkistossa, kuten polttoaine-, raittius- ja musiikkilautakunta sekä yksi erikoisimmista, Naisten Työtupa.


kuva Kaupunginarkistosta löytyvät myös Porin Sataman asiakirjat. Kuva: Marleena Lammikko

Naisten Työtupa oli naisille suunnattu hyväntekeväisyysjärjestö, joka toimi vuodesta 1916 aina vuoteen 1945. Tarkoituksena oli palkata Meri-Porissa asuneita köyhiä naisia ompelemaan ja kutomaan vaatteita, joita he myivät ja saivat palkkansa myydyistä vaatteista. Kyseessä oli naisten perustama hyväntekeväisyysjärjestö toisille naisille.

Myös Porin kaupungin henkikirjoja vuoteen 1951 saakka säilytetään arkistossa. Jokaisen suomalaisen piti kirjoittautua vuosittain tammikuussa omassa kotikunnassaan. Jos jätti henkikirjoittautumatta menetti oikeuden äänestämisen, avustuksiin ja koulutukseen. Henkikirjoista näki jokaisen kuntalaisen asuinpaikan ja muut tiedot, kuten oliko henkilö oikeutettu äänestämään. Jokaisen tuli ilmoittautua henkilökohtaisesti 1970-luvulle saakka. Henkikirjat väistyivät väestötietojärjestelmän aloitettua toimintansa 1990-luvulla. Nykyään Väestörekisteri ylläpitää sähköistä väestötietojärjestelmää.

– Arkistossa huomaa, että ihmiset ovat pysyneet ennallaan vuosikymmenestä toiseen. Kaupunkilaisilla ja päättäjillä on ollut mitä erilaisimpia päähänpistoja, minkä näkee pöytäkirjoja selatessa. Osa on toteutunut, osa on jäänyt vaille toteutusta, kertoo arkistonhoitaja Maria Arponen.

kuva Varhaisimmat asiakirjat ovat käsinkirjoitettuja. Kuva: Marleena Lammikko

Tulevia sukupolvia varten

Arkiston tehtävä on huolehtia, että aineisto säilyy oikeusturvan, kulttuuriperinnön, historian ja tutkimuksen takia. Lisäksi arkiston tulee varmistaa asiakirjojen säilytys ja käytettävyys, järjestää asiakirjat, vastaanottaa aineistosta, neuvoa ja antaa koulutusta asiakirjojen säilyttämiseen liittyen. Arkisto elää ja muuttuu lain mukana.

Ihannelämpötila asiakirjoille on 16–20 astetta. Kosteuden tulisi olla 40–60%. Näissä olosuhteissa paperin säilymisikä on 500 vuotta. Porin kaupungilla ei ole lupaa säilyttää pysyvästi säilytettäviä asiakirjoja sähköisesti. Sähköinen säilytys sopii toistaiseksi vain lyhytaikaisesti säilytettäville asiakirjoille. 1980-luvulta saakka asiakirjoja on toki säilytetty sähköisessäkin muodossa, mutta kaiken tulee olla myös paperisena. Tulevaisuudessa olisi tarkoitus siirtyä sähköiseen arkistointiin, mutta nykyteknologia ei mahdollista sitä vielä. Sähköinen asiakirja voi tuhoutua sekunnin sadasosassa, joten siksi paperinen säilytysmuoto on toistaiseksi varmempi.

– Vielä meillä ei ole käytössä järjestelmää, johon voisi täysin luottaa ja joka mahdollistaisi sen, että tiedot olisivat luettavissa myös vuosikymmenten kuluttua, sanoo arkistonhoitaja Paula Vuohelainen.

Aineiston säilytettävyysikä riippuu aineistoista. Kaupungin työntekijöiden palkkakuitteja tulee säilyttää 50 vuotta. Tällä hetkellä arkistossa hävitetään 60-luvun palkkatietoja uusien tieltä. Joitakin materiaaleja säilytetään pysyvästi, kuten koulutodistukset, kaupunginvaltuuston ja lautakuntien pöytäkirjat.


Hakusana