Etusivu > Uutiset > 2015 > 06 > Kirjastoauton kyydissä

Kirjastoauton kyydissä

(10.06.2015 11:04 Marleena Lammikko / päivitetty 10.06.2015 11:04)

Porin kirjastoauton historia ulottuu vuoteen 1968, kun kaupunki sai ensimmäisen kirjastoautonsa. Sen jälkeen autoja on ollut kuusi ja vuodenvaihteessa ajoon tulee upouusi kirjastoauto. 1980- ja 1990-luvuilla liikennöi samanaikaisesti kaksi autoa.

Uutta autoa on alettu jo valmistaa ja se saadaan käyttöön vuodenvaihteessa. Juhannuksena on tarkoitus rakentaa koria, jonne tulee uusitut sisustat. Suurin uudistus autossa on invanostin, jonka avulla asiakkaat, jotka eivät omin jaloin pääse kirjastoautoon, saavat mahdollisuuden asioida itsenäisesti. Työergonomia tulee paranemaan laskettavien ja nostettavien pöytien ansiosta. Moduulihyllyt helpottavat kirjojen siirtämistä varastosta autoon.

Lasten suosiossa

Suurin kirjastoauton asiakaskunta on lapset ja koululaiset. 80 % lainoista on lastenlainoja. Auto kiertää päiväkodeissa ja alakouluissa, jolloin lapsilla on mahdollisuus lainata kirjoja luettavaksi.

– Kirjastoauto tarjoaa lapsille hienon mahdollisuuden tutustua kirjaston palveluihin. Otamme aina joka kerta pari lasta mukaan ja he saavat valita lainattavia kirjoja, joita luemme päiväkodissa. Kirjastoon paikan päälle meneminen on harvinaista herkkua ja kirjoja voi kantaa sieltä mukanaan vain rajallisen määrän. Kirjastoautossa on helppo käydä, kun se tulee aivan ovelle asti ja kirjoja voi kantaa mukanaan niin paljon kuin haluaa, kertoo Riihikadun päiväkodin lastentarhanopettaja Hanna-Riikka Mäkinen.

Suomen parhaat lainausluvut

kuva Eija Ahonen vinkkaa mielellään kesälukemista. Kuva: Marleena Lammikko

Autokirjasto- ja kotipalvelun osastonjohtaja Eija Ahonen on kulkenut kirjastoauton matkassa jo vuodesta 1987 ja viihtyy työssään erittäin hyvin.

– Kirjastoauto on todella käytetty Porissa. Meillä on Suomen parhaimmat lainausluvut, 180 000 lainaa vuodessa. Monelle, erityisesti vanhuksille, kirjastoauto on elintärkeä palvelu. Meillä on myös kahdeksassa vanhainkodissa siirtohyllyt, joista asukkaat voivat käydä lainaamassa kirjoja. Lisäksi teemme kotikäyntejä sovittujen asiakkaiden kanssa, kertoo Ahonen.

Kesäisin kirjastoauto liikennöi vain iltapäivisin ja iltaisin. Nyt kannattaa käydä lainaamassa lukemista, sillä kesälomien alkaessa hyllyt täyttyvät, kun koulut ja päiväkodit palauttavat kirjojaan kevään jäljiltä.

– Tällä hetkellä suosituimmat lastenkirjasarjat ovat Lassen & Maijan etsivätoimisto-, Neropatin päiväkirja- sekä Nörtti-sarjat. Ruotsalaiset jännärit, kuten Camilla Läckbergin kirjat, ovat kasvattaneet aikuisten keskuudessa valtavasti suosiotaan, vinkkaa Ahonen.


Hakusana