Etusivu > Uutiset > 2015 > 06 > Omaishoitajia kutsutaan terveystarkastuksiin

Omaishoitajia kutsutaan terveystarkastuksiin

(17.06.2015 13:50 Saija Laaksovirta / päivitetty 17.06.2015 13:50)

Terveys- ja hyvinvointitarkastuksia tarjotaan omaishoitajille Porin perusturvakeskuksen alueella.

Tarkastuksissa keskitytään omaishoitajien omaan jaksamiseen, tuen tarpeeseen, palveluiden riittävyyteen ja kuormitusta aiheuttaviin riskitekijöihin.

Omaishoitajat pitävät huolta perheenjäsenestään tai muusta läheisestään, joka ei sairauden, vammaisuuden tai muun erityiseen hoivan tarpeen vuoksi selviydy arjestaan omatoimisesti. Perusturvan alueella heitä on noin 750.

Omaishoitajien tarkastuksia ei ole aiemmin järjestetty perusturvassa. Vanhuspalveluiden päällikkö Tarja Hagback kertoo, että asiaan on nyt tartuttu osin kansallisen omaishoidon kehittämisohjelman myötä, johon sisältyy tavoite omaishoitajien jaksamisen tukemisesta.

– Terveys- ja hyvinvointitarkastuksilla on keskeinen rooli erityisesti ongelmien ennaltaehkäisyssä. Niiden odotetaan hyödyttävän niin omaishoitajaa ja hoidettavaa, kuin hillitsevän hoitokustannuksia.

Terveys- ja hyvinvointitarkastusten kriteerit täyttäville lähetetään kesä–heinäkuun vaihteessa kirjeet, joissa kerrotaan mahdollisuudesta osallistua tarkastuksiin. Niihin oikeutettuja ovat vanhuspuolella yli kolme vuotta omaishoitajina toimineet ja vammaispuolella vuonna 1950 tai sitä ennen syntyneet omaishoitajat. Tarkastukset ovat vapaaehtoisia ja ne aloitetaan syksyllä.


Hakusana