Etusivu > Uutiset > 2015 > 06 > Perusturvakeskus solmi yhteistyösopimuksen kuvataiteilijan kanssa

Perusturvakeskus solmi yhteistyösopimuksen kuvataiteilijan kanssa

(30.06.2015 15:34 Marleena Lammikko / päivitetty 02.07.2015 09:34)

Perusturvakeskus on solminut yhteistyösopimuksen kuvataiteilija Tuomas Linnan kanssa. Linna tarkastelee Huoli -teoksessaan kiireellisesti sijoitettuja lapsia dokumentaarisin valokuvin.

kuva 9-vuotias poika, Varsinais-Suomi, 2014, teoksesta Huoli, Tuomas Linna
Lähtökohtana teokselle on halu tutkia erityisesti niitä lapsia, jotka ovat kiireellisesti sijoitettuina lastensuojelulaitoksissa tai arviointi- ja vastaanottoyksiköissä. Teoksen nimi Huoli on ajankohtainen, sillä vuonna 2013 Suomessa oli 4 202 kiireellisesti sijoitettua lasta. Edellisvuodesta määrä kasvoi 6,6 prosenttia. Kaikkiaan kodin ulkopuolelle oli sijoitettu 18 022 lasta, ja kuudesta prosentista kaikista 0–17-vuotiaista lapsista tehtiin vähintäänkin yksi lastensuojeluilmoitus.

Huoli -teos rakentuu dokumentoiduista esineistä, joita lapsilta on takavarikoitu heidän ollessa arviointi- ja vastaanottoyksiköissä. Esineiden rinnalle tulee arkkitehtuurikuvia yksiköistä. Lisäksi Linna on dokumentoinut lasten huoneisiin tekemiä merkintöjä sekä omaelämäkerrallisia piirustuksia.

– Jokaisen yksittäisen valokuvan takana on lapsen tarina – henkilökohtaisesta kokemuksesta yhteiskunnalliseen keskusteluun, Linna toteaa.

Linna on aloittanut Huoli-teoksen kuvaamisen alkuvuodesta 2014. Suomen Kulttuurirahasto on myöntänyt hänelle apurahan teoksen toteuttamiseen. Taiteilija kuvaa Uudenkoiviston vastaanottokodissa perjantaina 3. heinäkuuta. Aikaisemmin Linna on käynyt kuvaamassa muun muassa Etelä-Pohjanmaalla, Kanta-Hämeessä, Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa toimivissa yksiköissä.

Linna on kutsuttu esittelemään Huoli-teosta Porin Teljän seurakunnan ja Satakunnan taidetoimikunnan järjestämille kirjallisuuspäiville Poriin 9.–11. lokakuuta sekä Lastensuojelun keskusliiton Valtakunnallisille sijaishuoltopäiville Lahteen 29.–30. syyskuuta. Teoksen lopullinen muoto on valokuvanäyttely, joka nähdään loppukesästä 2016 Valokuvakeskus Perissa, Turussa.


Hakusana