Etusivu > Uutiset > 2015 > 06 > Tablettikokeilu innostaa vammaisten päivätoiminnassa

Tablettikokeilu innostaa vammaisten päivätoiminnassa

(11.06.2015 13:31 Saija Laaksovirta / päivitetty 23.06.2015 13:44)

Ojantien päivätoiminnassa tablettien käyttöä on kokeiltu pian kolme kuukautta.

Hoitaja Sari Vuori-Viitalan mielestä nykypäivän teknologia kuuluu vammaisille siinä kuin muullekin yhteiskunnalle.

– Testaus on ylittänyt kaikki odotukset ja vaikuttanut myönteisesti yksikkömme toimintaan. Koen, että tablettien myötä olemme paremmin ajan hermoilla yhteiskunnassa, joka on muutoksen alla myös kehitysvammaisten osalta.

Ojantiellä käytössä on First Link Oy:n kuuden tabletin tablettikioski, joka on alun perin suunniteltu esimerkiksi koulujen ja lentokenttien tarpeisiin. Päivätoiminnan 40 asiakkaasta miltei kaikki ovat pystyneet itse käyttämään tabletteja.

– Nekin, joiden motoriset taidot eivät ole siihen riittäneet, ovat voineet kuunnella musiikkia tai seurata ajankohtaisohjelmia Vuori-Viitala sanoo.

kuva Tablettikokeilua parhaimmillaan. Kuvassa Kirsi Rastas, Anttoni Virtanen, Sari Vuori-Viitala ja Riina Trelin. Kuva: Niina Holappa


Tableteille on ladattu muun muassa piirto- ja kuvaohjelmia, luontoaiheisia sivuja sekä matematiikkapelejä. Niiden käyttöä on helpotettu valmiiksi asennetuilla pikakuvakkeilla.

Sormen käyttö piirtimenä on innostanut erityisesti niitä, joille kynän käyttö tai hienomotorinen työ on muutoin hankalaa. Kuvaohjelmat ovat puolestaan aktivoineet keskusteluihin. Ja onpa tabletteja käytetty myös tilanteiden rauhoittamiseen tapauksissa, joissa häiritsevästi käyttäytyvien ajatukset on haluttu ohjata muualle.

Hiirelliseen tietokoneeseen verrattuna Vuori-Viitala kuvaa kosketusnäytöllistä, käyttöliittymältään visuaalisempaa ja kooltaan pienempää tablettia vammaisille helpommaksi käyttää. Tablettikioski-mallissa myös käytön turvallisuus on varmistettu, sillä kun tabletti palautetaan takaisin kioskiin, siihen palautuu alkuperäiset asetukset.

Testausjakso Ojantiellä päättyy kesäkuun loppupuolella. Vuori-Viitala sanoo sen ylittäneen kaikki odotukset.

– Väliarvioinnissa asiakkaat kertoivat, kuinka paljon he ovat innostuneet tablettien käytöstä ja etteivät haluaisi antaa niitä pois ollenkaan.

Myönteisten käyttökokemusten myötä Ojantiellä toivotaan saatavan myös tulevaisuudessa uutta teknologiaa asiakkaiden käyttöön.

Kokeilu on osa HYVÄKSI – Hyvinvointiteknologian innovaatioverkosto -hanketta, jonka tavoitteena on kehittää käyttäjien tarpeet ja toiveet huomioivaa, helppokäyttöistä hyvinvointiteknologiaa. Yhteistyösopimus Porin perusturvakeskuksen kanssa on mahdollistanut teknologiatestauksien toteuttamisen hoitohenkilökunnan ja asiakkaiden ja teknologiayritysten kanssa yhteistyössä. Hanketta rahoittavat Satakuntaliitto (EAKR), Porin seudun kunnat sekä SAMK, joka toimii myös hankkeen toisena osatoteuttajana.


Hakusana