Etusivu > Uutiset > 2015 > 06 > Valtuusto hyväksyi Lavian ja Porin vuoden 2014 tilinpäätökset

Valtuusto hyväksyi Lavian ja Porin vuoden 2014 tilinpäätökset

(16.06.2015 16:19 Saija Laaksovirta / päivitetty 16.06.2015 16:19)

Kaupunginvaltuusto hyväksyi kokouksessaan sekä Lavian että Porin vuoden 2014 tilinpäätökset. Samalla valtuusto myönsi vastuuvapauden molempien kuntien hallintoa ja taloutta hoitaneiden toimielinten jäsenille sekä johtaville viranhaltijoille. Vastuuvapaus koskee tilikautta 1.1.-31.12.2014.

Ensin käsiteltiin Lavian vuoden 2014 tilinpäätös, joka hyväksyttiin yksimielisesti.
Porin kaupungin vuoden 2014 tilinpäätöstä koskevissa puolueryhmien puheenvuoroissa nousivat myönteisinä esiin kaupungin budjettikurissa pysyminen, valtuustosopimuksen toteutuminen sekä perusturvan kyky kehittää toimintaansa budjetin sallimissa raameissa. Huolta aiheuttivat säästöjen kovuus: miten muun muassa säilytetään oikeudenmukaiset ja tasapuoliset palvelut, pystytäänkö lisäämään perusturvan kotiapua, entä miten selvitään kaupungin tilojen korjausvelan kasvamisesta?

Kaupungin tilikauden tulos vuonna 2014 oli noin 21,3 miljoonaa euroa. Varausten ja rahastojen muutosten jälkeen ylijäämäksi muodostui noin 21,8 miljoonaa euroa. Reilusti ylijäämäinen tulos aiheutui satunnaisista eristä, joita oli yhteensä noin 22,1 miljoonaa euroa. Pääosa satunnaisista eristä aiheutui kaupungin toiminnan yhtiöittämisistä, joista Satama liikelaitoksen yhtiöittäminen oli merkittävin. Ilman satunnaisia eriä, tilikauden alijäämä oli noin 0,2 miljoonaa euroa, joka on huomattavasti talousarvion tavoitetasoa (-16,9 miljoonaa euroa) parempi.

Taloudelliset tavoitteet toteutuivat lähes kaikkien tulosalueiden osalta hyvin ja määrärahoja jäi käyttämättä. Valtionosuudet ylittivät talousarvion noin miljoonalla eurolla ja verotulot alittivat talousarvion noin 1,2 miljoonalla eurolla. Tilikauden 2014 ylijäämän kirjauksen jälkeen oman pääoman yli-/alijäämätilin saldo on 78 740 643,72 euroa.

Kunnan on laadittava vuosittain tilinpäätös ja annettava se tilintarkastajien tarkastettavaksi. Tarkastuksen jälkeen tilinpäätös saatetaan valtuuston käsiteltäväksi. Tilinpäätökseen kuuluvat tase, tuloslaskelma, rahoituslaskelma ja niiden liitteenä olevat tiedot sekä talousarvion toteutumisvertailu ja toimintakertomus. Lisäksi kunnan, joka tytäryhteisöineen muodostaa kuntakonsernin, tulee laatia ja sisällyttää tilinpäätökseensä konsernitilinpäätös.


Hakusana