Etusivu > Uutiset > 2015 > 07 > Antti Lötjönen on Pori Jazzin vuoden taiteilija

Antti Lötjönen on Pori Jazzin vuoden taiteilija

(07.07.2015 10:22 Saija Laaksovirta / päivitetty 07.07.2015 10:22)

Pori Jazzin vuoden taitelijaksi on valittu basisti Antti Lötjönen, joka on jo vuosikaudet tunnettu yhtenä Suomen eturivin basisteista.

Juhlavuottaan viettävä Pori Jazz valitsee vuoden taiteilijan nyt viimeistä kertaa.

Kuopiossa varttunut mutta sittemmin helsinkiläistynyt Antti Lötjönen, 35, nousi tunnetuksi tekijäksi jo 2000-luvun alkupuolella, kun parikymppinen basisti soitti ensin Ilmiliekki Quartetin ja pian perään Five Corners Quintetin riveissä. Sittemmin Lötjösestä on tullut sukupolvensa työllistetyin jazzbasisti, jonka taitoihin ja näkemykseen ovat luottaneet lukuisat kotimaiset huippumuusikot.

kuva Kuva: Pori Jazz

– Basistin ensisijainen tehtävä on saada muut soittajat kuulostamaan mahdollisimman hyvältä. Olen ehkä omaksunut sopivan epäitsekkään tavan tehdä musiikkia, mutta sattumallakin on näissä asioissa aina oma roolinsa, Lötjönen miettii suosionsa syitä.

Basistin suosittu asema on näkynyt konkreettisesti myös Pori Jazzin esiintymislavoilla, missä Lötjönen on kiireisimpänä vuotenaan urakoinut peräti 16 eri keikkaa.

Tänäkin kesänä Lötjönen soittaa useissa Porissa esiintyvissä kokoonpanoissa, kuten Teddy’s West Coastersissa, Timo Lassy Bandissa sekä Antti Lötjönen Quartet Eastissa. Viimeksi mainittu yhtye on Lötjösen oma kokoonpano, joka on soittanut vasta muutamia keikkoja, mutta lisää kuultavaa on tulossa lähitulevaisuudessa.

Pori Jazzin vuoden taiteilija on valittu nyt 25 kertaa.

– Vuoden taiteilijan valinnalla on pitkä ja kunniakas historia, mutta 50. festivaalin kohdalla on sopiva hetki uusien perinteiden luomiseen. Lanseeraamme ensi vuonna tälle sektorille jotain muuta, Pori Jazzin taiteellinen johtaja Mikkomatti Aro kertoo.

– Vuoden taiteilijoiden joukossa ei ole tähän mennessä ollut yhtään basistia, joten onneksi tuo epäkohta ehdittiin vielä korjaamaan.


Hakusana