Etusivu > Uutiset > 2015 > 07 > Kesälomalla kirjastoon

Kesälomalla kirjastoon

(08.07.2015 15:10 Saija Laaksovirta / päivitetty 08.07.2015 15:16)

Satoi tai paistoi, kirjastossa viihtyy aina. Lukutoukalle riittää lukemista, rauhoittua voi musiikkia kuunnellen tai säkkituolissa hengaillen.

Kirjoja ja lehtiä löytyy hyllyriveittäin, musiikkia voi lainata vinyylilevyjenkin muodossa. Lapsille pidetään satutunteja, nuoret hakevat lukemista kesään kassikaupalla. Aikuisten osastolla luetaan sekä rauhoitutaan runonurkkauksessa. Kesä on kirjastossa tapahtumien ja tilaisuuksien kannalta hiljaisempaa aikaa, mutta touhuttavaa riittää.

Lapsille ja lapsenmielisille

Lasten ja nuorten osastosta pääkirjastossa huolehtii kirjastonhoitaja Arja Palonen. Kirjasto tarjoaa satutunteja lapsille, laajan valikoiman niin tieto- kuin kaunokirjallisuutta sekä lautapelejä pelattavaksi ja lainattavaksi.

kuva Kuva: Saija Laaksovirta

– Satukirjojen lisäksi lapsille löytyy myös askartelu-, retkeily- ja luontokirjoja. Kirjallisuutta voi mukavasti yhdistää vaikka vapaa-ajan harrastuksiin, vinkkaa Palonen.

Harry Potter -sarjan kirjat ovat tämän kesän hitti. Pottereita luetaan ja lainataan tällä hetkellä jopa enemmän kuin talvella. Neropatin päiväkirjat ovat jatkuvassa suosiossa ja niitä on harvoin lainattavissa.

Palonen suositteleekin seuraavia kirjoja kesälomalaisille:
Alice Pantermüller, Daniel Kahl: Lotta Levoton ja suuri kanikaaos
Geoff Rodkey: Tapperin kaksoset sotajalalla (keskenään)
Stephan Pastis: Timi Möhläri -sarja

Kirjoja aikuiseen makuun

Aikuisten osastolla rentoudutaan runojen parissa runonurkassa, luetaan ja etsitään tietoa. Lukemisen lisäksi lainata voi myös elokuvia, dvd- ja bluray-levyjä, sekä konsolipelejä. Kirjastossa on käytettävissä asiakaskoneita, sekä tietysti langaton verkko.

– Lukemisesteisille on nyt uutuutena tarjolla Celia-äänikirjoja, kertoo aikuisten osastolla työskentelevä kirjastonhoitaja Tarja Puodinketo.

Matka- ja karttakirjojen kysyntä on tasaista, mutta tietopalveluvirkailija Pertti Lahdenmäen mukaan karttoja lainataan kesällä enemmän. Perinteisten kirjojen lisäksi e-kirjojen valikoima on kasvanut huimaa vauhtia. E-kirjoja voi lainata ja lukea selaimen kautta tai ladata esimerkiksi tabletille.

Suosittuja kirjoja ovat tällä hetkellä:
Marie Kondo: Siivouksen elämänmullistava taika
Jojo Moyes: Kerro minulle jotain hyvää
Enni Mustonen: Emännöitsijä
Anthony Doerr: Kaikki se valo jota emme näe

Satakunta-osasto, lehtiä ja musiikkia

Musiikki ja lehdet -osastolta löytyy sanoma- ja aikakauslehtiä jokaiseen makuun. Kirjastossakin suositellaan ePress-palveluun tutustumista, jossa on kotimaisia lehtiä kasa päin. Myös karaokelevyjä, nuotteja ja laulukirjoja voi lainata kesän juhliin.

kuva Kuva: Saija Laaksovirta

– Digitointistudioon kannattaa tutustua, sillä siellä voi muuntaa vanhat VHS-kasetit ja diakuvat digitaaliseen muotoon. Myös vanhojen sanomalehtien, kuten Satakunnan Kansan painoksia löytyy mikrofilmiarkistosta, kertoo kirjastovirkailija Nina Vaahtera.

Kirjastosta löytyy myös tietotori, eli tietokonehuone asiakkaille. Myös tutkijanhuoneita voi varata omaan työskentelyyn. Satakuntaosasto ja taidekirjallisuus löytyvät myös samasta paikasta, kirjaston 2. kerroksesta.

Kirjaston sivujen lisäksi kannattaa tutustua Satakirjastot-sivuihin. Siellä voi tutustua vaikka Satakunnan kirjastojen musiikki- ja kirjallisuustarjontaan, tehdä kirjavarauksia ja uusia lainoja.

Katso Porin seudun kirjastojen aukioloajat täältä.

Elokuun 20. päivä vietetään Porissa Kirjojen yötä, josta löytyy lisätietoa tapahtuman Facebook-sivulta.


Hakusana