Etusivu > Uutiset > 2015 > 07 > Läheiset kuuluvat osaksi lasten elämää

Läheiset kuuluvat osaksi lasten elämää

(01.07.2015 08:40 Marleena Lammikko / päivitetty 01.07.2015 08:40)

Mitä on läheisyys? Millaisissa muodoissa se ilmenee? Missä rooleissa läheiset toimivat? Mitä jos oma läheinen ei ole itse valittu?

Lastensuojelun asiakkuuden itse kokeneet nuoret ja aikuiset, kasvatustieteen professori Kari Uusikylä sekä Lähemmäs-projektin, Satakunnan lastensuojelun kehittämisyksikön ja lastensuojelun erityisosaamisen keskus Pesäpuu ry:n väki pohtivat vastauksia näihin kysymyksiin SuomiAreenassa. Teemana on "Lapsen mielessä soi läheinen – kokemuksia ja lauluja läheisyydestä".

– Aikuisten tulee pysähtyä kysymään ja kuuntelemaan, miten lapset kokevat läheissuhteensa ja niiden merkityksen elämässään. Läheissuhteista ja niihin liittyvistä tunteista pitää myös olla lupa ja tilaa puhua, johtava sosiaalityöntekijä Marketta Raivio Satakunnan lastensuojelun kehittämisyksiköstä toteaa.

Hän kertoo, että oman perheen jäsenten lisäksi läheinen voi olla kuka tahansa turvallinen ihminen, jonka lapsi kokee tärkeäksi: mummo, laitostyöntekijä tai samanlaisen elämäntilanteen kokenut vertainen. Voidaan puhua luonnollisista läheisistä ja niin sanotuista pakotetuista läheisistä, jotka tulevat ajan myötä oikeiksi läheisiksi.

– Jokainen lapsi tarvitsee läheisiä ja kaikki turvalliset läheissuhteet ovat tärkeitä. Ja vaikka läheisyys ei ole muuttumaton suhde, läheinen on lapsen mielessä myös silloin, kun yhteydenpito ei ole jatkuvaa, Raivio kertoo.

Keskustelua voi seurata paikan päällä tai SuomiAreenaTV:stä suorana lähetyksenä tiistaina 14. heinäkuuta kello 10.30–11.45. Tilaisuuden musiikista vastaavat Yona ja Anna Puu & orkesteri.


Hakusana