Etusivu > Uutiset > 2015 > 07 > Pori Jazzin viisi vuosikymmentä -näyttely

Pori Jazzin viisi vuosikymmentä -näyttely

(09.07.2015 13:54 Marleena Lammikko / päivitetty 09.07.2015 15:41)

Pori Jazzin 50-vuotisjuhlanäyttely kertoo festivaalista uudenlaisesta näkökulmasta. Näyttely pohjautuu haastatteluaineistoon, josta on poimittu festivaalimuistoja eri vuosikymmeniltä.

Festivaalin aikana museossa järjestetään useita näyttelyn opastuskierroksia. Näyttelyyn liittyvät yleisötilaisuudet jatkuvat syksyllä, jolloin tarjolla on mm. jazz-aiheinen luentosarja, elokuva- ja jami-iltoja. Näyttely on avoinna 10.7.2015–10.1.2016.

"Me teimme sen! Pori Jazzin viisi vuosikymmentä" -näyttely kertoo Pori Jazz -festivaalista sen tekijöiden kautta. Näyttelyssä esitellään erilaisista toimijoista ja rooleista, joita festivaalilla tarvitaan. Juuri vapaaehtoisten toimitsijoiden työpanos mahdollistaa nykymuotoisen festivaalin järjestämisen. Sitaattien avulla näyttelyvieraita kuljetetaan festivaalin taustalla tehtävään työhön. Nykyisin vapaaehtoisia toimitsijoita on vuosittain runsaat 400 henkilöä, kun aloitusvuosina festivaali pystytettiin yhdistyksen oman väen ja heidän ystäviensä voimin. Yleisön muistot ovat oma rikkautensa, joihin on monien helppo samaistua ja muistella itsekin omia festareitaan.

Aineiston määrä ylitti odotukset

Näyttely esittelee myös aineistokartoitustyön tuloksia valokuvien, vanhojen kaitafilmien ja esineiden kautta. Yksityiset ihmiset ovat lainanneet ja lahjoittaneet omiin jazzmuistoihinsa liittyviä esineitä näyttelyyn. Esillä on myös otteita uniikeista kaitafilmeistä 1960–70-luvun taitteesta.

Muistitiedon keruu on tuottanut yli 80 haastattelua. Kaikki haastattelut tallennetaan Satakunnan Museon kokoelmiin, jossa ne ovat tutkijoiden käytettävissä. Satakunnan Museon www.kerromuseolle.fi -sivuston kautta museoon on saatu useita kymmeniä yleisömuistoja. Muistoja kerätään sivustolla edelleen näyttelyn aikana.

Aineiston kartoitustyö on tuottanut tietoa niin yksityisillä ihmisillä olevasta aineistosta kuin televisio- ja radioyhtiöillä sekä sanomalehtien kuva-arkistoissakin olevasta aineistosta. Tallennettujen aineistojen tunti- ja kappalemäärät ylittivät kaikki ennakkoarviot. Esimerkiksi festivaaliin liittyviä valokuvia on tallennettu eri tahoille kymmeniä tuhansia. Muistitiedon keräys ja aineiston kartoitustyö on tehty yhteistyössä Pori Jazzin kanssa. Hankkeiden rahoittajia ovat Suomen Kulttuurirahaston Satakunnan rahasto sekä Satakuntaliitto.

Mobiilisovellus ”Jazzin kaikuja Porissa”

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan myös mobiiliopas ”Jazzin kaikuja Porissa”, joka kertoo Pori Jazzin konserttipaikoista ja niiden historiasta eri puolilla keskustaa. Opas löytyy osoitteesta tarinasoitin.fi/jazz, ja se on käytettävissä maksutta älypuhelimella, tabletilla tai tietokoneella. Oppaan kohde-esittelyjen yhteydessä voi kuunnella makupaloja museon tallentamista jazzmuistoista ja myös hieman musiikkia. Oppaaseen sisäänrakennetun kartan ja paikannuksen avulla voi suunnistaa kohteelta kohteelle. Jazzin kaikuja Porissa -oppaan myötä Satakunnan Museo on ottanut käyttöönsä Suomen museoliiton Seinätön museo -palvelun, jonka avulla museo voi entistä paremmin tarjota erilaisia mobiilipalveluita asiakkailleen.

Mobiiliopasta esitellään Pori Jazz- ja SuomiAreena-viikolla Kansalaistorilla opetus- ja kulttuuriministeriön teltalla torstaina 16.7. klo 10.30-11.00 sekä Veikkauksen teltalla Satakunnan Museon pop up -näyttelyssä perjantaina 17.7. klo 10-15.

kuva Kirjurinluodon konserttitunnelmaa vuonna 1975. Kuva Pori Jazz.Hakusana