Etusivu > Uutiset > 2015 > 08 > Ruokajakelu asukastuvilla jatkuu

Ruokajakelu asukastuvilla jatkuu

(25.08.2015 15:07 Tiina.J Lehtonen / päivitetty 25.08.2015 15:07)

Porin kaupungin asukastuvilla jaetaan jälleen kouluilta ylijäänyttä ruokaa ruoka-avun tarpeessa oleville. Ruokaa on jaossa Pormestarinluodon, Sampolan ja Pihlavan asukastuvilla arkisin noin kello 13-14.

Maksutonta ruokaa on jaossa niinä päivinä, kun sitä on jäänyt kouluruokailusta ylitse. Ruokaa jaetaan asiakkaiden omiin astioihin ja se on tarkoitettu syötäväksi kotona viipymättä.

Koulujen ylijäämäruoan hyödyntämistä kokeiltiin keväällä neljän valmistuskeittiön kanssa. Saatujen hyvien kokemusten vuoksi jakelua on jatkettu koulujen kesälomien päätyttyä.

Huhti-toukokuussa seitsemän viikon ajan kestäneen kokeilun aikana vähennettiin jätteeksi päätyvän ruoan määrää tuhannella kilolla, mikä tarkoitti karkeasti laskien kahta tuhatta ilmaista ateriaa porilaisille. Ruokaa oli jaossa asukastuvilla keskimäärin kolmena-neljänä päivänä viikossa ja päivittäin kymmeniä ihmisiä kävi hakemassa sitä.

Kokeilun aikana hiottiin jakeluketjun toimivuutta ja ruoan matka keittiöltä asiakkaalle saatiin sujumaan jouhevasti. Osapuolet olivat tyytyväisiä kokeiluun ja siksi mielissään sen jatkamisesta nyt syksyllä. Keittiöillä iloitaan siitä, ettei hyvää ruokaa tarvitse heittää pois, asukastuvat ovat saaneet uusia asiakkaita ja asiakkaille on ruoka maistunut.

– Asiakkaiden toiveesta on nyt myös järjestetty niin, että asukastuville saadaan kello kolmeentoista mennessä tieto siitä, onko ruokaa tulossa vai ei. Tämän ansiosta asiakkaiden ei tarvitse enää odotella turhaan, iloitsee sosiaaliohjaaja Päivi Visavuori Pormestarinluodon asukastuvalta.

Ruokajakelun järjestää Porin kaupungin ja Ympäristöministeriön yhteisesti rahoittama Ravinnepankki – ruokahävikin ravinteet hyötykäyttöön –hanke, jota toteutetaan ympäristöviraston johdolla vuosina 2015-2016. Hankkeessa paneudutaan ruokahävikin vähentämiseen ja hyödyntämiseen sekä ravinteiden kierrättämiseen testaamalla näihin liittyviä uusia menetelmiä ja jakamalla tietoa.

– Syksyn aikana etsitään uusia lahjoittajia, jotta ruokaa olisi jaossa enemmän ja useammin, kertoo hankkeen projektipäällikkö Tiina Toivonen.

Säädösten mukaan kerran tarjolla ollutta ruokaa ei saa laittaa tarjolle toistamiseen, mutta ruokajätteeseen heittämisen sijaan se voidaan luovuttaa hyväntekeväisyyteen. Tämä on keittiöiden, kuntalaisten ja ympäristön yhteinen etu.

– Ylimääjäämäruoan lahjoittaminen ei aiheuta keittiöille kustannuksia eikä lisätyötä, vaan säästää jätemaksuissa ja osoittaa toimijan yhteiskuntavastuullisuutta, Toivonen tähdentää.

Ruokahävikillä tarkoitetaan ruokaa, joka on alun perin ollut syömäkelpoista, mutta joka syystä tai toisesta jää syömättä ja päätyy jätteeksi. Kaikesta maailman syömäkelpoisesta ruoasta menee roskiin kolmasosa ja Suomessakin 10-15 %.


Hakusana