Etusivu > Uutiset > 2015 > 08 > Suopursuruoste aiheutti Kokemäenjoen ruskeat lautat

Suopursuruoste aiheutti Kokemäenjoen ruskeat lautat

(03.08.2015 14:35 Merika Lanne / päivitetty 03.08.2015 15:01 Marleena Lammikko)

Viime viikolla Kokemäenjoessa havaittujen ruskeiden lauttojen aiheuttajaksi ovat varmistuneet laboratorioanalyyseissä kuusen suopursuruoste -nimisen loissienen itiöt Itiöitä löytyi Porin ja Ulvilan kaupunkien alueilta viime torstaina otetuista vesinäytteistä paikoin runsaasti.

Esiintyvä haitta on vesien virkistyskäytön kannalta lähinnä esteettinen eikä esiintymistä ole terveydellistä haittaa. Itiölautat hajoavat yleensä muutamassa päivässä. Kuitenkin runsaasti itiöitä sisältävä uimavesi voi aiheuttaa herkimmille uimareille mm. silmäoireita, kuten yleensä alkukesästä esiintyvät siitepölylautatkin.

Kuusen suopursuruosteen itiöt muodostavat otollisissa olosuhteissa veden pintaan lauttoja, jotka voivat olla laajojakin. Lauttojen väri voi vaihdella vaaleasta punertavan ruosteenoranssiin. Kuusen suopursuruoste talvehtii rihmastona suopursussa ja siirtyy kesän alussa kuusen tuoreisiin neulasiin. Heinäkuussa tartunnan saaneisiin neulasiin kehittyy helmi-itiöpusseja ja ne alkavat kellastumaan. Vesisateet irrottavat puolestaan kypsät helmi-itiöt punertavan ruosteenoransseiksi lauttaesiintymiksi vesien pinnoille. Veteen joutuessaan itiöiden ympärille muodostuu ohut hyytelömäinen vaippa, johon helposti tarttuu myös muuta ainetta, kuten leviä, hyönteisten kuoria ja vesikasvien kappaleita.

Ilmiö on suhteellisen harvinainen, mutta havaittavissa lähes vuosittain jossain päin Suomea. Tällä vuosikymmenellä havaintoja on tehty ainakin Etelä-Savossa, Kymenlaaksossa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Viime aikoina havaintoja ruskeista lautoista on tehty Kokemäenjoen lisäksi lukuisilla järvillä Satakunnassa ja Pirkanmaalla sekä merialueella Luvialla ja Ahlaisissa.Hakusana