Etusivu > Uutiset > 2015 > 09 > Kalevala-perinnettä ja Porin murretta karnevaalijuhlassa

Kalevala-perinnettä ja Porin murretta karnevaalijuhlassa

(24.09.2015 09:45 Saija Laaksovirta / päivitetty 24.09.2015 12:02)

Snapchat ja Whatsapp vaihtuvat kerran viikossa tyystin toisenlaiseen kommunikointiin Satakunnan Yhteisökeskuksen tiloissa. Silloin kokoontuvat 10–14 -vuotiaat Helkanuoret, jotka treenaavat kalevalaisia kaskuja ja runoja.

Porilaisiin perinteisiin kuuluu tietenkin myös porin murteen harjoitteleminen ja Porin murteella kirjoitettujen runojen oppiminen.

Helkanuorten liitto on suomalainen järjestö, jonka järjestämän kerhotoiminnan tavoitteena on säilyttää suullinen kansanperinne ja tutustuttaa lapset ja nuoret perinteisiin. Paikallisyhdistykset ylläpitävät myös omaa murrettaan.

Porin Helkanuoret esiintyvät perjantaina Pori ole hyvä! -karnevaalissa. Ryhmä on täynnä tuoreita kasvoja ohjaajaa myöten. Lastentarhanopettaja, nykyisin JUKON pääluottamusmies Tuula Virtaranta-Levo on hiljattain palannut Helkanuorten pariin.

– On mukava palata lasten pariin ja mukaan toimintaan nyt ohjaajan roolissa. Kulttuuriperinnön vaaliminen on ollut minulle aina tärkeää. Helkanuoret ovat olleet lähellä sydäntäni pitkään.

Helkanuoret esittävät runoja lausuen, sekä toisinaan myös laulaen. Tärkeä tavoite Helkanuorilla on myös rohkaista nuoria esiintymään.

Tuntomerkkeinä kansallispuku ja runomuisti

Helkanuoren tunnistaa esiintymisasusta, joka useimmiten on kansallispuku. Porin Helkanuorille on teetetty oma satakuntalainen esiintymisasu, joka on mukaelma kansallispuvusta. Esiintymisasujen lisäksi lapsilla voi olla myös aivan omatkin vaatteet – riippuen esityksestä.

Iältään tytöt ovat noin 10–14–vuotiaita, mutta mahtuupa mukaan myös yksi 5-vuotiaskin.

– Kun lukeminen ja runojen ulkoa oppiminen onnistuvat, voi Helkanuorten ainutlaatuisen harrastuksen aloittaa saman tien, vinkkaa kirjastovirkailija Marja Luukkonen.

Vaikka toiminta on pitkään ollut lähinnä tyttöjen juttu, toivotaan poikienkin nyt hakevan mukaan hauskaan harrastukseen.

Porin Helkanuoret on Porin Kalevalaiset ry:n alajärjestö. Toiminnalla on pitkät perinteet, vuonna 2007 Kalevalaisten Naisten Liitto juhli 50–vuotista taivaltaan.

Lisätietoa Porin Helkanuorista löytyy Facebookista.


kuva Kuva: Johanna Hellman


Hakusana