Etusivu > Uutiset > 2015 > 09 > Kysy maailman kriiseistä SPR:n avustustyöntekijältä karnevaalijuhlassa

Kysy maailman kriiseistä SPR:n avustustyöntekijältä karnevaalijuhlassa

(21.09.2015 16:19 Saija Laaksovirta / päivitetty 21.09.2015 16:19)

Punaisen Ristin harteilla on tällä hetkellä paljon. Esimerkiksi pakolaiskriisi työllistää Punaista Ristiä valtaosassa EU-maita, mutta sen lisäksi järjestöllä on omat, tasaisessa rytmissä juoksevat paikalliset tehtävänsä.

Porilainen SPR:n avustustyöntekijä, eläkkeellä oleva sairaanhoitaja Jarmo Villanen on nähnyt molemmat puolet avustusjärjestön toiminnasta. Villanen on ollut mukana SPR:n toiminnassa jo 16 vuotta. SPR:n toimintaan hän lähti mukaan kehittääkseen omia taitojaan, sekä parantaakseen tiedonkulkua maailmalla. Kiinnostus kaikkea uutta ja eksoottista kohtaan, sekä auttamisen halu ovat vieneet miehen pitkälle. Viikko sitten hän palasi Nepalin maanjäristysalueelta.

kuva SPR:n avustustyöntekijä Jarmo Villanen on ollut mukana muun muassa kenttäsairaalatoiminnassa Haitissa. Kuva: Jarmo Villanen

Villasen avustustyö painottuu usein kehitysmaihin. Tähän asti hän on kiertänyt 13 eri maassa auttamassa katastrofin kohdanneita ihmisiä. Hänen työnkuvansa SPR:n avustustyöntekijänä painottuu ihmisten kokonaisvaltaiseen auttamiseen. Tärkeintä on korvata onnettomuusalueella paikalliset puutteet terveydenhuollossa.

– Kun katastrofialueelle päästään, paikallinen väki huokaisee helpotuksesta. Heille on tärkeää, ettei heitä ole unohdettu hädän hetkellä, kertoo Villanen.

Puolet Villasen avustusmatkoista on keskittynyt sota-alueille. Haavoittuneita lähdetään hoitamaan pienellä, noin neljän hengen ryhmällä. Villanen hoitaa vuodeosastoja, kollega vastaa leikkauspotilaista. Jokainen onnettomuus on erilainen, eikä Suomessa pysty vielä ennakkoon kuvittelemaan mitä on vastassa.

– Katastrofialueella toimiessa oma ammattitaito on kokonaisuudesta 40 prosenttia. Muu työ menee annetuissa olosuhteissa selviytymiseen, turvallisuuden takaamiseen sekä kulttuurin omaksumiseen, Villanen kertoo kriisialueiden olosuhteista.

Ensisijaista auttaa kriiseissä paikan päällä

SPR:n työ on juuri nyt erittäin ajankohtaista pakolaiskriisin vuoksi. Pakolaisten vaikea tilanne herättää paljon kysymyksiä ja pelkoja, mutta Villasen kanta selkeä.

– Ihanteellisin tilanne olisi, että ihmisiä voitaisiin hoitaa omassa maassaan. Pakolaiset tulevat erilaisista kulttuureista ja sopeutuminen uuteen vie vuosia. Pelko ja epäilys juontavat juurensa ihmisten tietämättömyydestä. Tieto helpottaa tuskaa.

Kun kotimaata on kriisin keskellä joskus pakko vaihtaa, on tärkeää toivottaa uudet asukkaat tervetulleeksi.

– Tärkeintä on se, että ihminen kokee olonsa turvalliseksi, Villanen sanoo.

Pakolaisleirilläkin työskennellyt Villanen muistuttaa, että pohjatyöt pakolaisten kotouttamisessa on tehtävä kunnolla. Turvallisuus, suunnitelmallisuus, sekä perheiden ja yksin saapuvien yhdistäminen on tehtävä huolella.

– Henkinen avosyli ja terve järki vievät pitkälle. On myös hyvä huomioida, että hädän hetkellä kaikki ihmiset käyttäytyvät samalla tavalla maasta tai kulttuuritaustasta riippumatta.

Jarmo Villasen voi tavata Pori, ole hyvä! -karnevaalitapahtumassa 25.9.2015 SPR:n telttapaikalla.

SPR vastaa Pori, ole hyvä! -karnevaalitapahtuman ensiavusta ja esittelee samalla toimintaansa niin meillä kuin maailmallakin.

Voit myös tuoda oman lahjoituksesi SPR:n pisteelle. Etenkin lämpimiä talvivaatteita, kaulahuiveja, pipoja ja hanskoja kaivataan. Paikalla ovat myös lipaskerääjät.


Hakusana