Etusivu > Uutiset > 2015 > 09 > Omaishoitajien ravitsemustutkimus alkaa

Omaishoitajien ravitsemustutkimus alkaa

(22.09.2015 09:53 Saija Laaksovirta / päivitetty 22.09.2015 09:53)

Porin perusturvakeskuksessa käynnistyy laaja omaishoitajien ravitsemustutkimus. Tutkimus selvittää ravitsemuksen yhteyttä hyvinvoinnin eri tekijöihin, kuten koettuun elämänlaatuun sekä sosiaaliseen ja psyykkiseen hyvinvointiin.

Ravitsemuksen projektityöntekijä, ETM Susanna Kunvik kertoo, että omaishoitajille suunnatut ravitsemustutkimukset ovat Suomessa harvinaisia.

– Porin, Ulvilan ja Merikarvian ikääntyville omaishoitajille tarjoutuu nyt ainutlaatuinen tilaisuus osallistua tämänlaiseen tutkimukseen.

Tutkimuskohteena olevat omaishoitajat ovat yli 65-vuotiaita ja ilmoittautuneet mukaan yhteistoiminta-alueella syyskuussa 2015 alkaviin hyvinvointi- ja terveystarkastuksiin.

– Tutkimukseen osallistumalla omaishoitajat saavat arvokasta tietoa omasta ja hoidettavan henkilön ravinnonsaannista henkilökohtaisen ravitsemusohjauksen yhteydessä. Esimerkiksi ruokapäiväkirjojen ja laboratoriokäyntien avulla voidaan selvittää sitä, saako henkilö tarpeeksi proteiinia tai D-vitamiinia, Kunvik sanoo.

Omaishoitoa pidetään kansantaloudellisesti ja inhimillisesti kestävimpänä vanhustenhuollon vaihtoehtona ikääntyneiden määrän kasvaessa ja yhteiskunnallisten palveluiden vähentyessä. Myös Sosiaali- ja terveysministeriön on ilmaissut, että omaishoitajien jaksamista ja kuntoutumista tulee kehittää. Yksi tärkeä osa-alue siinä on omaishoitajien ravitsemuksen edistäminen.

– Hyvä ravitsemustila parantaa vireyttä ja elämänlaatua. Tutkimuksessa pyrimme parantamaan omaishoitajien hyvinvointia ja ravitsemusta ravitsemusohjauksen avulla sekä kehittämään käytännön tukimalleja ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon, Kunvik kertoo.

Tutkimus on Kunvikin väitöskirjatyö. Sen ohjaajana toimii Porin perusturvakeskuksen geriatrian ylilääkäri, LT Maritta Salonoja. Väitöskirjatutkimuksessa mukana ovat lisäksi ravitsemustieteen dosentti, ETT Merja Suominen ja yliopistonlehtori, FT Raisa Valve Helsingin yliopistosta.

Tutkimuksen ensimmäisiä tuloksia tullaan julkaisemaan vuoden 2016 loppupuolella.


Hakusana