Etusivu > Uutiset > 2015 > 10 > Herätyskelloakin kokeiltu pysäköintikiekoksi Porissa

Herätyskelloakin kokeiltu pysäköintikiekoksi Porissa

(27.10.2015 16:01 Saija Laaksovirta / päivitetty 27.10.2015 16:18)

Viime viikolla uutisoitiin, että Raumalla vääränlainen pysäköintikiekko toi sakot omistajalleen. Kiekossa oli muun muassa liian pieni numeronäyttö. Porin pysäköinninvalvonta vannoo luettavuuden nimeen, eikä värillä tai kiekon koolla ole välttämättä merkitystä.

Jos haluaa välttää varmasti sakot, kannattaa käyttää oikeaa ja lainmukaista pysäköintikiekkoa, joka on väriltään sininen. Suorakulmion mallinen kiekko on kooltaan 10–11cm leveä sekä 13–15cm korkea. Etukannen yläreunassa on oltava teksti ”saapumisaika” tai ”ankomstid” – tai molemmat. Sininen väri, määrämitat ja saapumisaikojen näkyvyys ovat oikeanlaisen kiekon merkittävimpiä tunnusmerkkejä.

Luovia ratkaisuja ja hyviä yrityksiä

Autoilijoiden keskuudessa on Porissakin liikkeellä jos jonkinmoista pysäköintikiekkoa: sinistä, punaista, kukkakuvioista ja tulitikkuaskin kokoista. On tarroja, sekä lasisia kiekkoja.

Porissa pysäköinninvalvojat ovat ottaneet luettavuuden kannalta tarkan linjan, mutta pikkutarkkoihin säännöksiin ei jäädä kiinni. Kun saapumisaika on selkeästi esillä ja luettavissa, se hyväksytään. Paperilappua ei kuitenkaan voida hyväksyä, ja tarrojen sekä lasisten kiekkojen näkyvyys on usein heikko.

– Joskus vastaan tulee kuitenkin vaivalla tehtyjä ja luovuudella toteutettuja kiekkoja, joita ei vaan voi olla hyväksymättä, kertoo Porin kaupungin pysäköinnintarkastaja Marja Ikävalko.

Porissa ei pysäköintikiekon ulkomuodosta ole annettu yhtäkään sakkoa, ellei luettavuus ole selvästi kärsinyt.

– Erään kerran pysäköintikiekon virkaa toimitti herätyskello. Idea oli hauska ja viisaritkin oikein aseteltu, mutta valitettavasti emme voineet ratkaisua hyväksyä, muistelee Ikävalko hymyssä suin.

Pysäköintikiekon käyttö itsessään on porilaisilla Ikävalkon mukaan yleisesti hyvin hallussa.

Pysäköintikiekko tulevaisuudessa digitaalinen

Pysäköintikiekon vaatimukset ovat tällä hetkellä tarkkaan määriteltyjä, mutta lieventäviä muutoksia on luvassa asetuksen muodossa. Pikkutarkoilla seikoilla ei ole enää pian merkitystä kiekon laillisuuden kannalta. Digitaaliseen pysäköintikiekkoon siirtyminen on tulevaisuutta, mutta sen toimiminen käytännössä arveluttaa kuitenkin vielä Ikävalkoa, vaikka muilta osin kiekko muistuttaisikin pitkälti perinteistä.

Suositeltavaa on käyttää vain laillista kiekkoa, jolloin kaikilta epäselvyyksiltä vältytään. Laillinen kiekko helpottaa niin autoilijan kuin pysäköinnintarkastajan toimintaa.

kuva Parkkikiekosta laillisen tekevät sininen väri, määrämitat ja oikeanlaiset tekstit. Kuva: Saija Laaksovirta


Hakusana