Etusivu > Uutiset > 2015 > 10 > Liinaharjan asukkaat diakonialaitokselle ja yksityisiin palvelukoteihin

Liinaharjan asukkaat diakonialaitokselle ja yksityisiin palvelukoteihin

(02.10.2015 11:36 Salla Rajala / päivitetty 02.10.2015 11:49)

Liinaharjan vanhainkoti tyhjenee asukkaista ja työntekijöistä marraskuun loppuun mennessä, mikäli Porin kaupunginhallitus päättää maanantaina luopua sen käytöstä vanhustenhuoltolaitoksena.

Vanhuspalveluiden palveluohjaajat kuulevat vanhuksia ja heidän omaisiaan ennen muuttoa. He saavat itse valita siirtyvätkö yhdessä tutun henkilöstön kanssa kunnalliseen pitkäaikaiseen laitoshoitoon Länsi-Suomen Diakonialaitoksen tiloihin Metsämiehenkadulle vai johonkin MainioVireen, Mikevan tai Attendon tehostetun palveluasumisen yksiköistä. Asukkaiden sijoittumisen mukaan osa hoitajista siirtyy työskentelemään Porin perusturvakeskuksen vanhuspalveluissa avoinna oleviin toimiin, varahenkilöstöön ja kotihoitoon.

Perusturvajohtaja Terttu Nordman toteaa, että Liinaharjan vanhainkoti on rakennuksena aikansa elänyt, eivätkä tilat vastaa nykyajan vanhustenhoidon laatu- ja turvallisuusvaatimuksia.

– Puutteita on monia. Emme esimerkiksi pysty siirtämään vanhuksia huoneista sängyn kanssa, sillä ne eivät mahdu ovista ulos. Vanhukset joutuvat olemaan huoneissaan paljon, jolloin elämänlaatu kärsii. Lisäksi vanha talo on talvella viileä ja kesällä kuuma. Hätätilanteen sattuessa myös vuoteissa olevien asukkaiden poistaminen kierreportaita pitkin on miltei mahdotonta.

Nordmanin mukaan vanhusten olot ovat nykyisellään epäinhimilliset, ja Porin perusturvakeskus on esittänyt nyt vuoden verran kiinteistöstä luopumista.

– Ensimmäiset muutot Liinaharjasta tehtiin tammikuussa 2015, kun iso osa asukkaista siirtyi uuteen Palvelukoti Jokihelmeen. Suurin osa omaisista ymmärsi tilanteen ja ratkaisu tehtiin yhteistyössä omaisten ja henkilökunnan kanssa. Siihen on oltu kokonaisuudessaan tyytyväisiä. Muutto on toki raskas kenelle tahansa, mutta nyt tärkeintä on turvallisten tilojen saaminen asiakkaille.

Alkuviikosta julkisuuteen tullut suunnitelma Liinaharjasta luopumisesta on aiheutunut jonkin verran epätietoisuutta omaisten ja henkilökunnan keskuudessa. Nordman kuvaa tilannetta kuitenkin rauhalliseksi.

– Olemme keskustelleet asiasta henkilökunnan kanssa ja ohjanneet omaisia palveluohjaajien puheille.

Samanaikaisesti Liinaharjan muuton kanssa perusturvassa valmistellaan peruskorjauksen vuoksi myös pitkäaikaisosastojen muuttoa Maantiekadulta. Attendon tiloihin Väinölään on siirtymässä 60 asiakasta, 14 muuttaa Puutarhakotiin ja loput tehostetun palveluasumisen paikoille.

Vanhuspalveluiden johtaja Pirjo Rehula kertoo pitkäaikaishoidon osastojen muuton sujuvan suunnitelmien mukaan.

– Ensimmäiset muutot Maantiekadulta on jo tehty. Viimeiset asukkaat siirtyvät 1. joulukuuta alkavalla viikolla.

Porin perusturvakeskuksella on yhteensä 261 vanhustenhuollon laitospaikkaa. Perusturva omia tehostetun palveluasumisen paikkoja on 490 ja yksityisiä noin 520. Kuluvan vuoden aikana Poriin on avattu kolme uutta yksityistä vanhusten hoitoyksikköjä, joissa on paikkoja yhteensä 130 asukkaalle. Tällä hetkellä paikkaa tehostettuun palveluasumiseen tai laitoshoitoon odottaa noin 30 henkilöä.

– Pitkäaikaosastojen ja Liinaharjan tyhjentymisten myötä pystymme suuntaamaan entistä enemmän henkilöstöä kotihoitoon, jossa resurssit eivät ole tällä hetkellä riittävät, Rehula sanoo.

Rehulan mukaan kotihoitoa tulee tehostamaan myös mobiili toiminnanohjausjärjestelmä, jonka käyttöönottoa tavoitellaan perusturvassa ensi vuonna.

– Lisäksi kotihoidossa aloittaa joulukuussa kotiutustiimi, joka pystyy nopeasti tarjoamaan apua ja palveluita sairaalasta kotiutuville.

kuva Liinaharjan vanhainkoti tyhjenee asukkaista ja työntekijöistä marraskuun loppuun mennessä, mikäli Porin kaupunginhallitus päättää luopua sen käytöstä vanhustenhuoltolaitoksena. Kuva: Porin kaupunki/Heli Nukki

Hakusana